Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Redeschiderea școlilor în dificultate

15 ian. 2018,, 11:38   Societate
5487 3

Pe parcursul anului 2017 șeful statului, domnul Igor Dodon, a insistat asupra necesității stopării închiderii școlilor din localitățile Moldovei, subliniind caracterul nociv al procesului și impactul social – economic dezastruos de lungă durată.

Despre aceasta scrie într-o postare pe o pagină de socializare, consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

Potrivitul lui, se impunea identificarea soluțiilor nu pentru așa-numita optimizare a școlilor, cît pentru păstrarea și consolidarea instituțiilor de învățămînt. În discuțiile avute cu părinții, reprezentanții autorităților publice și cadrele didactice a fost subliniată ideea că școlile pot fi închise ușor, pe cînd redeschiderea lor va fi una anevoioasă.

"Această îngrijorare a devenit o realitate. Recent, la 9 ianuarie, școala primară din Țepilova, sat din comuna Ocolina, Raionul Soroca, închisă în 2016, și-a reluat activitatea pentru 21 de elevi din clasele primare. Inițiativa aparține mai multor părinți și primarului comunei. Instituția este una din cele două școli despre care Ministerul Educației anunța în decembrie că va fi redeschisă", a punctat Popovici.

"Surprinzător sau nu, în prima zi de studii, la lecții au venit cinci elevi, în a doua zi la școală a venit un singur elev și directoarea, unicul cadru didactic al instituției, iar joi, 11 ianuarie, cînd a sunat clopoţelul nu s-a prezentat Tepilova-redeschisa ">niciun elev", a conchis consilierul prezidențial.


Totodată, în postarea sa acesta subliniază faptul că, în ultimul an în Republica Moldova s-au închis 49 de școli. Este vorba de 24 de școli primare, 23 de gimnazii, 1 liceu și 1 școală pentru copii cu deficienţe în dezvoltarea intelectuală sau fizică. Totodată, 4 unități au fost transformate din gimnazii în școli primare, 14 licee au devenit gimnazii, iar în Chișinău a fost deschis un liceu nou.

"Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, pe timpul Guvernului Filip numărul instituțiilor de învățămînt s-a diminuat cu 697 de unități: de la 3.911 - la începutul anului 2016 la 3.214 - în prezent.
Cel mai mult au avut de suferit instituțiile de învățămînt întreținute din contul mijloacelor bugetelor locale, numărul cărora s-a diminuat cu 18,3% - de la 3.763 unități în 2016, la 3.075 în prezent", se mai arată în postare.

Potrivit Biroului Național de Statistică a Republicii Moldova, în anul de studii 2017/18, procesul educațional în instituțiile de învățămînt primar și secundar general a fost asigurat de 28,6 mii cadre didactice, cu 10 000 mai puține decît zece ani în urmă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?