X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Redenumirea străzilor nu ar trebui să șteargă pagini din istoria noastră. Opinie

19 apr. 2021,, 14:30   Societate
3029 0

În prezent societatea discută activ redenumirea străzilor, dar acest subiect nu ar trebui să separe persoanele care au dreptul să cunoască și să păstreze în memorie diferite pagini din istorie, la care au participat concetățenii, compatrioții noștri, cu ceea ce s-a întîmplat pe meleagurile moldovenești.

Această opinie a fost exprimată de președintele Consiliului Coordonator al Compatrioților Ruși Alexei Petrovici, vorbind în cadrul emisiunii Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova, relatează Noi.md.

El a menționat că, de exemplu, că actuala stradă Socoleni din sectorul Poștă Vechea de la Chișinău a fost numită Sokolov în onoarea eroului Uniunii Sovietice Anatoli Sokolov, al cărui nume a fost imortalizat la Complexul Memorial Eternitate și care a murit în 1942, în luptele pentru Moscova.

Dar în anii 90 ai secolului trecut, strada Sokolov a fost redenumită în strada Socoleni.

Aceeași soartă a avut-o și strada Reznicenko, numită după un alt erou al Uniunii Sovietice, Semion Reznicenko, care a fost înmormîntat la Chișinău și al cărui batalion a luat parte la eliberarea Chișinăului. Strada Reznicenko a fost redenumită în strada Rezeșilor.


„Redenumirea străzilor este discutată activ în societate. Această problemă există. Dar ea nu ar trebui să împartă oamenii. Trebuie să păstrăm denumirile istorice ale străzilor, să păstrăm monumentele care fac parte din istorie. Trebuie să ne îndepărtăm de anii 90 ai secolului trecut, cînd, după ce a fost dobîndită identitatea națională, a fost începută distrugerea și ruinarea monumentelor, demontarea a tot ce era posibil. Trebuie să informăm oamenii despre diferite părți ale istoriei noastre. De ce memoria remarcabilului politician Cuza-Vodă este mai importantă decît memoria eroului Uniunii Sovietice, comandantului batalionului de asalt Alexei Belski, care primul a intrat în Chișinăul eliberat de naziști și a instalat în centrul orașului Steagul Victoriei. De ce este imposibil să păstrăm ambele nume în denumirile străzilor de la Chișinău, de ce este necesar să smulgem din istoria pagini cu compatrioții noștri, cu ceea ce s-a întîmplat pe meleagurile moldovenești?”, a întrebat Alexei Petrovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?