X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Reconstrucția unei bijuterii arhitecturale din Pohrebea, bate pasul pe loc

19 oct. 2021,, 16:00   Societate
5071 0

Biserica din satul Pohrebearaionul Dubăsari are mai mult de un secol şi e o adevărată bijuterie istorică.

Construită acum o sută de ani la porunca ţarului rus Nicolai al II-lea, în cinstea fiului său bolnav de hemofilie, prinţul Alexei, aceasta reprezintă un monument arhitectural de o importanță majoră.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, lăcaşul a fost bombardat, iar acum riscă să ajungă o ruină.

La distanță de mai bine de o sută de ani, perla arhitecturală „este într-o stare dezastruoasă”, susține primarul comunei. Ideea restaurării a prins contur atunci cînd din bugetul local s-au alocat bani pentru realizarea unei schițe de restaurare. Aceasta a fost aprobată la Ministerul Culturii, însă pentru proiectul final și pentru executarea lucrărilor este necesară o sumă de aproximativ 40 de milioane de lei.

În acest sens, am depus un proiect la Agenția de dezvoltare Centru în anul 2016. În lipsa unui proiect tehnic, acesta însă nu poate fi finanțat. Specialiștii estimează însă costul unui proiect tehnic la 350 de mii de lei, iar pentru proiectele tehnice se găsește greu finanțare”, spune primarul Alexei Gafeli. „Pe zi ce trece, edificiul se deteriorează tot mai mult din cauza condițiilor climaterice. Pînă la urmă însă, totul se rezumă la partea financiară”, mai spune el.


,,Exista doar două documentații de proiect , coordonate cu CNMI una prezentată de APL și alta de Părintele Paroh în rest , nu s-a mișcat nimic nici pe linia APL nici cu părintele” a declarat directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova Ion Ștefăniță.

Inițiativa de restaurare a fost binecuvîntată și de Mitropolia Moldovei. Implicarea Mitropoliei se rezumă însă la o susținere spirituală mai mult, după cum a explicat Manole Brihuneț, președintele sectorului Sinodal Construcții și Restaurări: „Implicarea noastră a constat în faptul că ne-am deplasat la fața locului și am văzut situația. Mitropolia nu este o instituție care produce ceva și noi nu avem un venit din care să susținem astfel de acțiuni. Clerul și creștinii sînt cei care formează comunități și pot face asta. Restaurarea ar trebui să se facă atît cu suportul statului, cît și a unor investiții din afară. Urmează să fie găsite aceste surse”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?