Cazul Șor stiri: 599

Recomandări! Preot: „Nu transformați o sărbătoare sfîntă într-un ospăț printre morminte”

23 apr. 17:00   Societate
3331 0

Nu transformați o sărbătoare sfîntă într-un ospăț printre morminte.

Este o recomandare a preoților, dar și a autorităților sanitare din Republica Moldova de Paștele Blajinilor. Duminică și luni, cînd majoritatea basarabenilor vor merge la cimitire pentru a-și pomeni morții, pe șosele naționale, vor fi zeci de filtre ale poliției care vor asigura ordinea publică. Oamenii legii le recomandă șoferilor să conducă prudent și să nu urce băuți la volan.

De Paștele Blajinilor, care este celebrat la o săptămînă de la Învierea Domnului, în Republica Moldova sînt pomeniți morții, iar cimitirele sînt pline de oameni. Preoții spun însă că adevărata milostenie se face cu cei care, într-adevăr, au nevoie, transmite TVR. MOLDOVA.

VIOREL COJOCARU preot, Biserica Șfinții Apostoli Petru și Pavel: „Nu se acceptă, nu se admit băuturile mesele copioase, nu se admite schimbul de pomene pentru că în felul acesta practic ne batem joc de pomenirea a acelor adormiți sau vizita la cei adormiți. La Paștele Blajinilor se merge în primul rînd cu o lumînare aprinsă.”

Și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor le reamintește oamenilor să nu organizeze mese copioase printre morminte. Expunerea la temperaturi ridicate a unor produse perisabile pot provoca toxiinfecții alimentare.


RECOMANDĂRILE ANSA

1) Produsele consumate se fie proaspete și prelucrate termic.

2) Produsele de cofetărie și panificație consumate să fie cu umiditate redusă, fără conținut de ou, grăsimi animaliere, produse lactate.

De Blajini, pe traseele din Republica Moldova vor fi zeci de echpaje de poliție care vor monitoriza circulația rutieră.

PAVEL APOSTOL, șef secție din cadrul INSP:„Nu se referă doar la ziua de luni, în general, pentru perioada sărbătorilor sau în general dacă o persoană intenționează să conducă unitatea de transport, mesajul de bază rămîne a fi: "nici într-un caz să nu urce în stare de ebrietate la volan" fiindcă prezintă pericol nu doar pentru sine dar și pentru ceilalți participanți la trafic.”

Și angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să fie atenți la folosirea surselor de foc.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă IGSU: „IGSU îndeamnă oamenii să repsecte regulile de apărare împotriva incendiilor. În special dacă vorbim de candele șu lumînări. Mai mult de atît în procesul de igenizare a cimitirelor și a gospodăriilor să nu folosească focul deschis. În situații de urgență, oamenii sînt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.”

În Republica Moldova, Paștele Blajinilor se sărbătorește pe 23 și 24 aprilie.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?