X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Reacții privind copiii care trăiesc pe Stadionul Republican: Azi 20, mîine 200

20 feb. 2020,, 18:51   Societate
6914 4

Sînt diferiți, dar îi leagă același destin. Stadionul Republican din Chișinău a devenit drept casă pentru mai mulți tineri, de diferite vîrste.

Aproximativ 15-20 de persoane, majoritatea-s adolescenți, dar sînt și copii. În acest cerc sînt și fete.

”Acești copii, sigur, nu au un loc permanent de trai. Dar, cel mai grav este că nici nu acceptă ajutorul autorităților. Toți provin din familii social vulnerabile. Soluția nu este să fie fotografiați și de publicat imaginile pe Internet, dar, trebuie sesizate organele competente. Cel mai grav este că, în majoritatea cazurilor, copiii ajung tot de unde au pornit. De ce? Pentru că ei s-au obișnuit cu acest mod de a trăi”, a declarat ofițerul de presă a Poliției Capitalei, Natalia Stati pentru Noi.md.

Totodată, am întrebat ofițerul de presă care este procedura, în caz că este sesizată Poliția.

,,În cazul în care vorbim de adulți, acești nu pot fi obligați să meargă la un centru specializat, în cazul în care nu au comis vreo infracțiune. De exemplu, li se propune să fie duși la Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din Chişinău, de pe strada Haltei 2, însă majoritatea dintre ei nu doresc. Nimeni nu îi poate obliga. Sau chiar dacă acceptă, revin foarte repede în cercul lor ,,prietenos”. În cazul copiilor minori, se stabilește identitatea acestora, se conlucrează cu autoritățile locale, se caută părinți (acestora li se aplica o amendă care în cele mai dese cazuri nu este achitată din lipsă de bani). Dar, la scurt după toată această procedură, persoanele respective fug, din păcate. Și nu e o noutate acest lucru”, a mai declarat Natalia Stati.


Liderul Mișcării Naționale "Voievod", Nicolae Pascaru, crede că această problemă trebuie să ajungă cît mai curînd în vizorul Guvernului.

,,Ne amintește de ani 90' sau 2000, cînd părinții plecau peste hotare în număr foarte mare, iar copiii rămîneau animănui. Trebuie de lucrat mai mult cu acești copii, trebuie mai multe centre de plasament. E un fenomen foarte grav. Astăzi ei sînt 20, mîiine vor fi 200, iar poimîine ce ne trezim că-s 2.000. Numărul poate crește brusc. Trebuie să aibă posibilitatea și să lucreze, ca să se poată întrețină. De exemplu, în Elveția, tinerii pot lucra legal de la 15-17 ani. Eu cred că ar fi bine ca să fie un proiect de lege care să permită ca tinerii să poată munci legal începînd de la vîrsta de 16 ani. Acești copii ai străzii se adăpostesc nu doar pe Stadionul Republican, situația e gravă”, a declarat Nicolae Pascarul.

Amintim că, astăzi au fost publicate imagini cu condițiile în care trăiesc mai mulți copii pe Stadionul Republican.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?