COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2950
Puterea stiri: 6871

Reacție oficială de la judecătorie, după declarațiile judecătorului Murguleț

16 ian. 2020,, 10:30   Societate
3425 1

Judecătoria Chișinău (JC) califică acuzațiile judecătorului Mihai Murguleț privind acțiunile de intimidare la care ar fi supus drept „nule și neavenite”, care prejudiciază imaginea angajaților JC și a instanței judecătorești, precum și știrbește din autoritatea întregului sistem judecătoresc.

Într-un comunicat de presă al instanței din Capitală se menționează că ansamblul de acțiuni întreprinse drept reacție la activitatea unor angajați ai Judecătoriei Chișinău, printre care și a judecătorului Mihai Murguleț, a fost conformată prevederilor legale, fiind adecvată, necesară și, deopotrivă, impusă de cadrul normativ legal pertinent, transmite Noi.md cu referire la Anticorupție.

„Controlul extraordinar complex în cadrul Judecătoriei Chișinău, dispus prin dispoziția președintelui Judecătoriei Chișinău nr. 54 din 18.11.2019, a fost efectuat în scopul asigurării bunei funcționări a activității Grefei Secretariatului Judecătoriei Chișinău. Prin urmare, controlul a vizat activitatea angajaților Grefei Secretariatului, dar nu a judecătorilor instanței. Or, verificarea activității judecătorilor nu ține de competența Judecătoriei Chișinău.

La fel, sîntem nevoiți să informăm, cu anticipație, că activitatea judecătorului vizat a constituit obiectul multiplelor plîngeri și adresări parvenite de la justițiabili și organe publice, care nu au fost mușamalizate, ci, în mod corespunzător, au fost materializate în sesizări concrete ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale Inspecției Judiciare și ale Colegiului disciplinar de pe lîngă CSM și ale Centrului Național Anticorupție. Actualmente, sesizările nominalizate sînt examinate de organele abilitate de stat, astfel încît, cel puțin, persistă semne ale unei bănuieli rezonabile a abaterilor disciplinare în acțiunile/ inacțiunile judecătorului Mihai Murguleț (concluzie desprinsă potrivit Raportului din 10.01.2020 a inspectorului-judecător al Inspecției Judiciare, organ specializat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Valentin Verejan)”, se mai arată în comunicatul de presă al Judecătoriei Chișinău.

Amintim că magistratul care a denunțat în iunie anul trecut ilegalități comise de fostul președinte al CSJ, Ion Druță, ex-judecătorul Oleg Sternioală și Nicolae Clima, sesizare care a dus la înlăturarea acestora din funcții administrative, susține că este hărțuit în prezent de șefii săi. Judecătorul a dezvăluit, pe Harta Corupției, că în lipsa sa ar fi fost efectuat un control în biroul său, fiind ridicate toate dosarele aflate în examinare. În același timp, cererile cu privire la acordarea concediului pentru îngrijirea copilului depuse de magistrat au fost respinse, pe numele său fiind înaintată o sesizare privind pornirea urmăririi penale pentru neglijența în serviciu.


Magistratul Mihai Murguleț spune că a fost atacat de o persoană necunoscută, fiindu-i fracturată mîna, iar în perioada cît a lipsit de la serviciu, pe motiv de boală, conducerea instanței în care activează a dispus un control în biroul său, fără să existe proceduri disciplinare, civile sau penale. „Au fost ridicate toate dosarele aflate în examinare și totodată percheziționate inclusiv toate sertarele, dar și ascultate CD-urile cu interceptările legalizate de mine în calitate de judecător de instrucție. Ulterior aproape toate dosarele au fost expediate în adresa CNA pentru a verifica dacă nu am comis infracțiunea de „Neglijență în serviciu". Toată arhiva pe ultimii cinci ani tot a fost verificată pentru a identifica două hotărîri contradictorii”, menționează judecătorul.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽