X 
Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 945

Reacția rectorului Universității Agrare la absorbția instituției

29 iun. 07:05   Societate
3136

Ministerul Educației a luat decizia ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică întrucât „își dorește pentru fiecare sector important din economia RM să pregătească resurse bine calificată”.

Explicația a fost oferită de ministrul Anatolie Topală după ce mai mulți oameni s-au arătat nedumeriți de anunțul privind absorbția Universității Agrare de către UTM.

„Aceasta poate fi făcută bine în universități mari și pregătite”, a spus acesta la "Freedom" de la TV8.

Ministrul a spus și că a discutat și cu rectorul Universității Agrare pe acest subiect.

„Noi am discutat, eu în toate discuțiile vreau să ascult argumente, n-am auzit contra argumente la argumentele mele


Inițial iată este prima percepție - e un fel de lozincă că este țară agrară, dar asta nu înseamnă că nu pregătim specialiști în sectorul agrar.

Universitatea Agrară are specialități care nu neapărat țin de sectorul agrar, de exemplu - drept, economie și ei sunt majoritari decât cei la agricultură, prea mult s-a dispersat”, a adăugat acesta.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat ieri despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”.

Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, a spus că anunțul de ieri privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, condamnă acțiunile autorităților de lichidare a mai multor universități din Republica Moldova care, pe parcursul mai multor decenii, au contribuit la dezvoltarea societății și economiei țării, menționînd că "dacă vrei să distrugi o națiune, nu este nevoie de bombe, ci de distrugerea învățămîntului superior al acesteia".

"Sînt sigur că va veni timpul cînd în sistemul de învățămînt superior al țării noastre va fi restabilită viața normală, dar mă întreb cine va răspunde pentru greșelile făcute în acești ani, pentru închiderea universităților cu semnificație simbolică, pentru daunele spirituale și materiale?!", a scris Popovici pe o rețea de socializare.

Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și comunitatea sportivă din R. Moldova au adresat o scrisoare deschisă în vederea stopării procesului de absorbție a USEFS. Conducerea susține că universitatea reprezintă nu doar o simplă instituție de învățămînt superior de profil, ci este întruchiparea celor mai marcante realizări științifico-practice și educațional-empirice din domeniul de referință, în cadrul căreia își desfășoară activitatea cele mai titrate personalități din mediul universitar și științific

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав