X 
Cutremure stiri: 505

Reacția procurorului care urmează să își piardă funcția după ce nu a promovat evaluarea externă

1 aug. 16:43   Societate
4252 0

Irina Toncoglaz, procuroră delegată anterior la Procuratura Anticorupție, care nu a promovat evaluarea externă, urmează să fie eliberată din funcție.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat joi, 1 iulie, raportul Comisiei de evaluare a evaluare a procurorilor privind nepromovarea evaluării din motivul neprezentării declarațiilor și a chestionarului privind integritatea etică.

Astfel, CSP va propune procurorului general Ion Munteanu eliberarea din funcție a Irinei Toncoglaz, procuroră în Procuratura raionului Nisporeni. Aceasta urmează să fie privată de dreptul de a ocupa funcția de procuror și alte funcții de demnitate publică timp de 5 ani. Totodată, nu va avea dreptul la indemnizația unică de concediere.

Contactată de ZdG, Irina Toncoglaz a spus că va contesta decizia CSP, susținînd că ar fi fost încălcată procedură, iar hotărîrea ar fi fost luată înainte de ședință.


„Eu nu m-am eschivat de la procedura de vetting. Aflîndu-mă în concediu de îngrijire a copilului, am plecat cu familia peste hotarele țării. Nu am fost notificată, în modul prevăzut de lege, nu cunoșteam despre acest fapt. Doar telefonic am fost periodic sunată și, nici nu știu cuvîntul potrivit, terorizată, dar e un exces acest cuvînt, pentru a confirma primirea notificării. Le-am explicat în repetate rînduri că nu am primit și nu pot confirma”, a susținut Toncoglaz.

În ședința de joi, CSP urma să audieze poziția Comisiei de evaluare a procurorilor, dar aceasta nu a fost prezentată.

Toncoglaz a sublinat, în ședința Consiliului, că se află în concediu pentru îngrijirea copilului și că „se admite o ingerință întru-un drept legal al său”.

„În momentul în care am fost suspendată din funcție pentru îngrijirea copilului, nu am putut participa la concurs pentru transfer pentru că toate raporturile au fost sistate pe această perioadă, dar eu trebuie să mă supun unor cerințe despre care nu am fost notificată. Care este dovada notificării? Care este dovada că eu am primit această notificare și trebuia să mă supun? Care este proporționalitatea ingerinței în dreptul meu legal de a mă afla în concediu de îngrijire a copilului, nu în concediu de odihnă de 20 de zile? (…) Nu voi face un secret, am auzit deja hotărîrea care urmează să fie adoptată. Îmi pare rău, pentru că o persoană care se află în concediu de îngrijire a copilului beneficiază de garanții sociale. Dacă încălcăm aceste garanții sociale, care este sensul? Îmi pare foarte rău”, a declarat procurora înainte de anunțarea deciziei luate în privința sa.

Președintele CSP, Dumitru Obadă a declarat că „cunoaștem experiența altor colegi, circumstanțele aflării în concediu sau imposibilitatea prezentării în termen”.

„Au fost astfel de cereri de notificare a Comisiei, și Comisia oferă termen, inclusiv pentru pre-vetting și vetting”, a declarat Obadă.

Comisia de evaluare a procurorilor a anunțat vineri, 12 iulie, că a aprobat primul său raport de evaluare în privința procurorilor anticorupție. Prima decizie a fost luată în privința fostei procurore delegate în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), Irina Toncoglaz (Murguleț), aceasta fiind subiect al evaluării conform Legii nr. 252/2023. Comisia a constatat nepromovarea de către subiect a evaluării din motivul neprezentării declarațiilor și a chestionarului privind integritatea etică.

Irina Toncoglaz face parte din grupul de procurori delegați în Procuratura Anticorupție, pentru un termen mai mare de un an, din 1 ianuarie 2017 și pînă la intrarea în vigoare a Legii nr.252/2023 – 22 august 2023. Aceasta a fost procuroră anticorupție în perioada 2 ianuarie 2019- 3 februarie 2020 și 17 februarie 2020-11 octombrie 2021.

Irina Toncoglaz a fost, în 2017, printre cei zece absolvenți ai Institutului Național al Justiției care au picat testarea la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și nu au fost admiși în profesia de procuror. Atunci, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Consiliului Superior al Magistaturii prin care candidații erau respinși.

Aceasta a fost numită în funcția de procuroră în decembrie 2017, la Procuratura Raionului Nisporeni. În ultima declarație de avere și interese personale depusă, pentru anul 2021, Toncoglaz a declarat un salariu lunar de aproape 22 de mii de lei, o donație de 10 mii de euro și alta de 80 de mii de lei pentru soțul său.

Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative prevede că procurorul eliberat din funcție nu are dreptul de a exercita funcția de procuror, precum și alte funcții de demnitate publică, timp de 5–7 ani din data rămînerii definitive a hotărîrii Consiliului, a ordinului procurorului general sau, după caz, a decretului președintelui Republicii Moldova.

Pe lîngă lipsirea de dreptul la indemnizația unică de concediere, persoana care nu a promovat evaluarea este lipsită de dreptul la pensie specială.

Prin derogare de la prevederile Codului administrativ, hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii sau, după caz, a Consiliului Superior al Procurorilor poate fi contestată de către subiectul evaluării sau de către comisia de evaluare în termen de 15 zile de la recepționarea prin poștă electronică a actului.

Contestația se depune la Curtea Supremă de Justiție și se examinează în termen de cel mult 30 de zile de un complet de judecată format din 3 judecători care au promovat evaluarea. „Nu se admite recuzarea întregului complet de judecată, precum și depunerea cererii de recuzare cu rea-credință în mod repetat, abuziv, cu scopul de a tergiversa procesul de examinare a contestației”, se menționează la articolul privind contestarea deciziei.

Depunerea contestației suspendă executarea hotărîrii Consiliului Superior al Magistraturii sau, după caz, a Consiliului Superior al Procurorilor.

1
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав