COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 321 682(+2068)   TRATAȚI 300 697     DECESE 7347(+37 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2952
Puterea stiri: 6772
Coronavirus stiri: 7593

Reacția „Moldovagaz”, după ce Gazprom a intentat un proces pentru recuperarea datoriei de 371 milioane de dolari

19 mai. 22:20   Societate
1840 0

După ce „Gazprom” s-a adresat, în februarie 2021, la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse cu o cerere prin care solicită întreprinderii S.A. „Moldovagaz” să achite datoria de 370, 518 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018, întreprinderea S.A. „Moldovagaz” a declarat miercuri, 19 mai, pentru ZdG că „părțile discută despre modalitățile de rambursare a creanței”.

Solicitați, responsabilii din cadrul S.A. „Moldovagaz” au comunicat că astfel de cereri de chemare în judecată ale Gazprom au fost înaintate de Gazprom instanțelor internaționale de arbitraj începînd cu 2007. Potrivit responsabililor din cadrul Moldovagaz, în prezent părțile discută despre modalitățile de rambursare a datoriei, transmite NOI.md cu referire la zdg.md.

„Astfel de cereri de chemare în judecata ale SAP „Gazprom” au fost înaintate instanțelor internaționale de arbitraj începînd cu anul 2007. E de menționat că necesitatea de a reglementa problema datoriei pentru gazele furnizate, inclusiv în regiunea transnistreană, este invariabil inclusă și în textul procesului verbal final al ședințelor anuale ale Comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești. În prezent părțile discută despre modalitățile de rambursare a creanței”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Alexandru Barbov, specialist în relații publice al „Moldovagaz”.

„Gazprom” s-a adresat, în februarie 2021, la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Camera de Comerț și Industrie a Federației Rusecu o cerere prin care solicită întreprinderii S.A. „Moldovagaz” să achite datoria de 370, 518 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018, scrie tass.ru.

Potrivit presei ruse, pînă la acest moment nu a fost stabilită data cînd va avea loc procesul de judecată pe acest caz.


Anul trecut Arbitrajul Internațional la Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a admis cererea „Gazpromului”, prin care S.A. „Moldovagaz” trebuie să achite peste 246,4 milioane de dolari pentru datoria pentru gazul furnizat în 2017. Acest proces a fost intentat în decembrie 2019. Aceiași Curte de Arbitraj Comercial a decis, în luna septembrie 2016, că „Moldovagaz” trebuie să achite „Gazpromului” datoria de 562,3 mln de dolari, pentru gazul natural consumat în anul 2013.

Potrivit informațiilor prezentate de către președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, la data de 12 aprilie, datoria malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie circa 715 milioane de dolari, inclusiv cu penalități, iar datoria malului stîng al Nistrului constituie aproape 6,8 miliarde de dolari.

Contractul pentru tranzitul și furnizarea de gaze rusești către R. Moldova este valabil pînă la sfîrșitul lunii septembrie 2021.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽