Preşedintele stiri: 3022

Reacția Moldovagaz după acuzațiile aduse de către prim-ministra Gavrilița

22 oct. 11:04   Societate
2206 0

„SA Moldovagaz va veni cu o declarație referitor la situație mai tîrziu, după încheierea vizitei delegației la Moscova – această este reacția Moldovagaz la acuzațiile premierului Natalia Gavrilița că nu a asigurat presiunea necesară în conducte.

Din cauza incertitudinii negocierilor cu Gazprom, Guvernul și Parlamentul au anunțat vineri dimineață o modalitate prin care să achiziționeze volumul necesar de gaz natural pentru a face funcțional sistemul de transportare a gazului. Autoritățile au decis să instituție stare de urgență pentru a putea aloca bani Energocom ca să cumpere volumul necesar de gaz, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

„Ieri, la Moscova, a avut loc o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Situația s-a mișcat din loc, dar încă nu avem o înțelegere nouă definită [cu Gazprom] și nici certitudinea că va fi atinsă într-un final”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing.

Între timp, a relatat ea, pe piața gazelor naturale din Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane de metri cubi. Această situație a fost provocată, a subliniat șefa Executivului, de faptul că pentru luna octombrie necesarul de gaze a fost acoperit în mărime de 67%.

Moldovagaz a contractat pentru octombrie curent de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.


„Drept urmare, începînd cu 1 octombrie, consumul zilnic de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz”, a precizat societatea Moldovagaz.

În consecință, Moldova este obligată să identifice surse suplimentare pentru a rezolva această problemă.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X