AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 51
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Reacția Guvernului la „măsurile pandemice de la Orhei”: „Sunt nule, iar derogarea de la deciziile CNESP sunt o încălcare a legii”

23 ian. 17:15   Societate
2142

Deciziile anunțate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei cu privire la programul școlilor și evenimentele publice sînt ilegale, anunță Guvernul. „Sînt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sînt o încălcare a legii”, se arată într-un comunicat oficial al instituției, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățămînt general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sînt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, se arată în comunicat.

În context, reprezentanții Executivului anunță că Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sînt comisiile la nivelul autorităților locale, iar hotărîrile CNESP sînt obligatorii pentru CTESP. Astfel, Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Și ministra Sănătății a venit cu o reacție. Ala Nemerenco, anunță că „o să aplice legea și o să solicite instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii comisie locale de Sănătate Orhei.


Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică din Orhei a decis că elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică. Asta în pofida fătului că la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, aici vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea strictă a regulilor antipandemice.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав