Raportul de activitate al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, prezentat Parlamentului

28 apr. 14:03   Societate
2413 0

Raportul de activitate pentru anul 2022 al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a fost audiat de deputați, în cadrul ședinței plenare de astăzi. Informația a fost prezentată de către directorul instituției, Victoria Muntean.

Potrivit raportului, în anul 2022, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a continuat să desfășoare activități de monitorizare și verificare a conformității prelucrării datelor cu caracter personal de către operatorii din sectorul public și privat. Astfel, CNPDCP a examinat 9838 de documente de corespondență. Subiectele abordate în documente relevă preocuparea crescută a operatorilor de date cu caracter personal pentru asigurarea respectării regulilor de prelucrare a acestora. O altă preocupare se referă la implementarea măsurilor organizatorice și tehnice necesare pentru asigurarea confidențialității și securității datelor cu caracter personal prelucrate.

În perioada de referință, CNPDCP a recepționat 825 de petiții din partea persoanelor fizice, subiecți de date cu caracter personal. În 227 de cazuri au fost demarate controale privind legalitatea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, în baza plîngerilor subiecților de date cu caracter personal, a autosesizărilor autorității, precum și a sesizărilor din partea persoanelor juridice sau autorităților publice. Drept rezultat, au fost emise 230 decizii, în 105 dintre ele fiind constatată încălcarea prevederilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Aspectele semnalate prin intermediul petițiilor se referă la dezvăluirea datelor cu caracter personal fără consimțămîntul subiecților de date; prelucrarea datelor cu caracter personal prin intermediul sistemelor de supraveghere video de către persoane fizice și juridice; accesarea fără un temei legal a datelor cu caracter personal din sistemele informaționale de stat; publicarea în mediul on-line a datelor cu caracter personal etc.

Raportul conține și informații cu privire la proiectele de acte normative avizate de către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Astfel, pe parcursul anului trecut, CNPDCP a avizat 25 de proiecte de acorduri/tratate internaționale, 23 de proiecte de acte normative de modificare a legilor și 79 de proiecte de acte normative ale Guvernului și a altor autorități.


Printre obiectivele stabilite de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru anul 2023 se numără: conformarea cadrului legal național din domeniul protecției datelor cu caracter personal la reglementările noi existente la nivel european, sensibilizarea societății privind importanța domeniului protecției datelor cu caracter personal, etc.

Urmare a prezentării raportului, Parlamentul a emis o serie de recomandări care vizează activitatea Centrului, precum: asigurarea bunelor relații de cooperare cu autoritățile de reglementare europene, consolidarea capacităților instituționale în vederea promovării și modernizării domeniului protecției datelor cu caracter personal etc.

Proiect de hotărîre cu privire la raportul de activitate al Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru anul 2022 a fost votat de 66 de deputați.

0
1
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?