X 

Raport: Care este rata sărăciei în R.Moldova și cîte persoane beneficiază de ajutor social

19 mai. 17:30   Societate
4511 1

Deși rata sărăciei absolute în Republica Moldova este de 24,5%, doar 2,8% din populație beneficiază de ajutor social și doar 11,7% de ajutor pentru perioada rece a anului (APRA).

Indemnizația pentru copii și ajutorul social contribuie cu doar 4,1 puncte procentuale la reducerea sărăciei gospodăriilor cu copii. Datele au fost publicate într-un proiect promovat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Autoritățile remarcă faptul că deși în ultimii trei ani ponderea cheltuielilor pentru protecție socială a crescut în structura Bugetului Public Național de la aproximativ 36% în 2021 la aproximativ 39% în 2023, această creștere s-a datorat exclusiv compensațiilor pentru creșterea prețurilor la energie, asigurate din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, scrie Bizlaw.md.

Bugetul asistenței sociale a crescut de la 2,9 miliarde de lei în 2021 la 3,7 miliarde de lei în 2023, această creștere de 26% fiind mult mai lentă decît creșterea BPN, care a fost de 45% în aceeași perioadă, se menționează în document. În rezultat, ponderea asistenței sociale în BPN a scăzut de la 3,6% în 2021 la 3,1% în 2023, iar sistemul de asistență socială a traversat astfel o perioadă de relativă stagnare.

Totuși, autoritățile spun că în contextul actual, asistența socială reprezintă un domeniu prioritar de intervenție al statului pentru atenuarea efectelor inflației, reducerea riscurilor sociale și menținerea păcii sociale.


Dispunînd de resurse limitate, guvernanța sistemului asistenței sociale trebuie îmbunătățită pentru a spori accesul populației la prestații și servicii sociale de calitate.

3
0
1
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?