Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

R.Moldova, tot mai aproape de o criză a medicilor de familie

25 mar. 2023,, 13:13   Societate
4519 0

Sistemul medical din Republica Moldova se confruntă cu o criză de cadre, în special în nordul țării unde unele sate și raioane nu au suficienți medici de familie, iar peste 50% dintre aceștia se apropie de vârsta de pensionare, potrivit declarațiilor șefului Direcției Asistență Socială și Sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca.

„Migrația medicilor este o problemă în Moldova, deoarece sectorul de sănătate nu este încă pe deplin reglementat de către Ministerul Sănătății. Din cauza acestui lucru, mulți medici și asistente medicale își părăsesc locurile de muncă din instituțiile medicale de stat și migrează către sectorul privat, unde există mai multe oportunități și condiții de muncă mai bune. Această tendință poate fi un semn al declinului sistemului de sănătate din Moldova. În plus, numărul instituțiilor private din Moldova continuă să crească, ceea ce poate fi o soluție pentru problemele din sistemul public de sănătate. Dezvoltarea spitalelor private poate fi o soluție bună, dar trebuie să se asigure că reglementările sunt corecte și echitabile pentru toți medicii și pacienții.”, a declarat Gîlca, notează zugo.

Lipsa de medici se extinde și în Chișinău, unde există o mare nevoie de medici de diverse specialități, cauzată de factorul demografic și de oportunitățile limitate de dezvoltare profesională.

„Dacă vorbim de medicii de familie, o spun cu siguranță că în zona de nord, peste 50%, majoritatea absolută a medicilor de familie din zona de nord a Republicii Moldova este pensionară. Nimeni nu va veni, cel puțin pe termen mediu în urma acestor medici. Noi avem și în Chișinău lipsă de medici, și nu doar de medici de familie, dar și de alte specialități, care cândva era în vogă. Aceasta este din cauza factorului demografic”.

Amintim că, potrivit datelor oficiale, făcute publice în ianuarie curent, în anul 2022, în instituțiile medicale publice din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 1000 de specialiști în domeniu.


Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent se elaborează politici orientate spre motivarea tinerilor specialiști să activeze în instituțiile medicale din țară după finalizarea studiilor, prin oferirea indemnizațiilor mai mari sau compensații pentru consumul de curent electric, în primii trei ani de activitate.

Totodată, conform datelor ANSP, pentru anii 2020-2021, în cadrul prestatorilor de servicii medicale din țară au fost încadrați peste 12200 de medici profesional activi.

0
0
0
3
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?