TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

R. Moldova, pe punctul de a-și piarde unele proprietăți de pe teritoriul SUA

Republica Moldova se află în riscul de a pierde unele proprietăți, care le are pe teritoriul Statelor Unite, informează Noi.md cu referire la Rise. Și asta pentru că o companie ucraineană s-a adresat Curții Districtuale Columbia, prin care cere ca unele proprietăți moldave să-i revină firmei ucrainești pentru o presupusă datorie.

„Pe 15 ianuarie 2021, Curtea Districtuală Columbia din SUA (cu rol de curte de apel) a examinat un dosar privind încuviințarea și recunoașterea unei hotărîri arbitrale străine împotriva statului Republica Moldova. Mai exact, Curtea a trebuit să decidă dacă, anterior, instanța de district (cu rol de instanță de fond) din SUA a confirmat corect hotărîrea din octombrie 2013 a unui tribunal din Paris, prin care Republica Moldova a fost obligată să plătească unei companii ucrainene un total de 600 de milioane de lei (circa 46,5 milioane dolari la cursul de atunci – n.r.).

Dosarul din SUA e parte a mult-discutatului proces dintre Republica Moldova și Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance), inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei, lucru negat de autoritățile de la Chișinău”, se menționează în investigație.

Jurnaliștii de la Rise scriu că datoria de atunci urmează să fie calculată cu un adaos ce ține de dobînda prejudiciabilă, pentru a compensa în mod adecvat compania ucraineană pentru valoarea în timp a banilor. De asemenea, urmează să fie stabilit dacă datoria trebuie să fie calculată în lei sau în dolari, pentru că decizia Tribunalului de arbitraj de la Paris a fost luată în octombrie 2013, iar de atunci leul s-a depreciat cu circa 30% faţă de dolarul american.

Investigația integrală o puteți citi aici.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load