R. Moldova, obligată să îi plătească 10 mii de euro unui bărbat care s-a plîns la CEDO

8 oct. 2021,, 10:06   Societate
3053 0

R. Moldova este obligată să îi plătească 10 mii de euro, drept prejudiciu moral, unui bărbat care s-a plîns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe eșecul autorităților de a executa sentința de condamnare la închisoare în privința unuia dintre ucigașii soției sale.

CEDO a decis că a avut loc o încălcare a Articolului 2 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, transmite Noi.md cu referire la Zdg.md.

Reclamantul a susținut că R. Moldova și Federația Rusă eșuaseră să asigure executarea sentinței de condamnare în privința N.C., ținînd cont de faptul că ambele își exercitau jurisdicția asupra „rmn”.

Soția reclamantului a fost omorîtă la Chișinău, în noiembrie 2010. Autoritățile au inițiat o investigație împotriva făptașilor, inclusiv a N.C., cetățeană a Federației Ruse.

Prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 29 ianuarie 2013, ea a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru complicitate la infracțiunea de tîlhărie și omor. N.C. a fost anunțată în căutare. În septembrie 2015 autoritățile ruse au localizat-o pe N.C și au informat autoritățile din R. Moldova despre imposibilitatea extrădării condamnatei, deoarece era cetățeană a Federației Ruse.


În 2019 Ministerul Justiției al R. Moldova a expediat în adresa autorităților ruse cererea cu privire la recunoașterea și executarea, pe teritoriul Federației Ruse, a sentinței emise în privința N.C. În 2020 instanțele judecătorești din Rusia au dispus recunoașterea și executarea sentinței respective.

CEDO a constatat că autoritățile R. Moldova o anunțaseră pe N.C. în căutare abia peste doi ani după condamnarea sa definitivă. Totodată au solicitat recunoașterea și executarea pe teritoriul Federației Ruse a sentinței peste patru ani după localizarea acesteia și abia după comunicarea prezentei cauze Guvernului R. Moldova. Șase luni mai tîrziu, autoritățile ruse au recunoscut sentința de condamnare la închisoare și au dispus executarea ei.

În concluzie, Curtea a hotărît că a avut loc o încălcare a Articolului 2 din Convenție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?