AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 892
Criza energetică stiri: 723
Preşedintele stiri: 3203

R. Moldova, asigurată în proporție de 70% cu lapte

7 dec. 2021,, 12:26   Societate
2107 0

Republica Moldova este asigurată cu lapte doar în proporție de circa 70 la sută. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii, într-o ședință care a avut loc în dimineața zilei de marți, cu responsabilii din direcțiile raionale.

„Necesarul de lapte pentru țara noastră este de 700 de mii de tone. Astăzi, peste 40 mii tone sînt importate. Este un spațiu destul de larg pentru a fi făcute investiții în acest sector”, a declarat ministrul Viorel Gherciu, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Vicepreședintele raionului Sîngerei, Ion Bîrsanu, a intervenit în cadrul ședinței și a spus că atît timp cît un litru de lapte va fi cinci lei, iar o sticlă de apă de un litru și jumătate va costa șapte lei, producătorii de lapte vor fi demotivați.

„La noi, în ultimii cinci ani, s-au redus vreo 15 stîni. La noi nu sînt brațe de muncă. Am vrea, prin intermediul ministerului, să aflăm unde sînt aparate de muls ovine și caprine, pentru că asta ar fi o scăpare”, a declarat Ion Bîrsanu.

În replică, ministrul a declarat că mai mulți producători au solicitat intervenția în negocierea prețului la lapte. „Este important ca producătorii de lapte să înțeleagă că ar fi bine să se asocieze, ca să beneficieze la maxim de valoare adăugată în urma procesării laptelui”, a spus Viorel Gherciu.


În ce privește produsele lactate, potrivit autorităților, țara noastră este asigurată cu unt în proporție de 58 la sută, cu c brînză și cașcaval - la 39 de procente.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав