Preşedintele stiri: 3022

R. Moldova are cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani

25 oct. 11:30   Societate
29761 1

În 2021 vom avea cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani. Moldovenii, estimativ, vor consuma cu circa 35-40 de miliarde de lei decît au consumat, în mediu, în ultimii ani, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Ultima dată a fost înregistrată o astfel de creștere în 2005-2006, cînd moldovenii, fiind goniți de sărăcie, au plecat peste hotare, au trimis bani acasă și astfel a pornit euforia consumului, menționează expertul economic Veaceslav Ioniță. După, a fost o perioadă liniștită, iar anul acesta vom avea din nou o creștere.

Expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță, susține că cea mai mare parte a consumului moldovenilor este acoperit din importuri. „Atunci cînd se majorează salariile, pensiile, cînd se pompează bani în economie sau cresc volumele creditelor, cel mai des moldovenii merg și procură produse din import. În 2021, legat de comerțul extern, vom bate cîteva recorduri, iar primul record va fi legat de creșterea importurilor, care în acest an presupunem că va depăși 7 miliarde de dolari. O creștere de 1,5 miliarde de dolari față de consumul anilor precedenți”, a spus expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, creșterea consumului moldovenilor este determinat de cîțiva factori, iar primul ar fi - trecerea de la consumul informal la cel formal. Populația tot mai mult procură din magazine, decît din piețe. Alt factor, care a dus la creșterea consumului, este „cererea amînată”. Dacă o parte a populației a dorit, anul trecut, să procure mașină, apartament, frigider s-au alte bunuri, din cauza restricțiilor pandemice și a crizei, populația nu a putut face achiziții, a cheltuit mai puțin, iar bani planificați să fie cheltuiți anul trecut sînt cheltuiți în acest an.

Următorul factor, menționează expertul, este ieșirea din criză și restabilirea consumului de dinainte. Oamenii s-au obișnuit cu starea de pandemie și s-au reîntors la consumul tradițional. Un ultim factor, spune Veaceslav Ioniță, este creșterea prețurilor. Este de remarcat faptul că populația nu că ar consuma mai mult, dar plătește mai mult. Spre exemplu produsele petroliere, creșterea volumului de consum este determinat nu atît de creșterea fizică a consumului, cît de creșterea prețurilor. După același exemplu putem vorbi și de prețurile la produsele alimentare, care în acest în înregistrează creșteri de prețuri pe întreg mapamond, precum și la alte bunuri și servicii.


Vorbind despre sursele de finanțare ale consumului, economistul a afirmat că este vorba de creșterea salariilor, împrumuturile, remitențele și utilizarea economiilor. Anul trecut și în acest an, în Republica Moldova are loc o creștere a salariului mediu pe economie, cu circa 1000 de lei, astfel cetățenii au mai mulți bani. Totodată, în ultimii cinci ani asistăm la o epopee a împrumuturilor. Cetățenii, care în mod tradițional nu prea se împrumutau de la bănci, în ultimii cinci ani au creat o dependență de împrumuturi, care în primele nouă luni ale acestui an, atît din sectorul bancar cît și nebancar, au crescut cu 6,2 miliarde de lei. Pînă la sfîrșitul anului acestea estimativ vor crește pînă la 8 miliarde de lei. „Datoriile moldovenilor au ajuns la 32,3 miliarde de lei sau 15% din PIB. Cel mai mult oamenii se împrumută pentru consumul curent și ipotecă”, a spus economistul.

Despre remitențe, analistul economic a menționat că în acest an cel mai probabil volumul acestora va atinge maxima istorică. În ultimele 12 luni au ajuns la 1,6 miliarde de dolari și cel mai probabil pînă la sfîrșitul anului vor fi cel puțin 1,7 miliarde de dolari. „Bani ajung tot mai mulți în țară și ei merg tot la consum”, a spus analistul economic.

Veaceslav Ioniță a mai menționat că pentru acest an a fost deja atins plafonul de patru miliarde de dolari vînduți, iar pînă la sfîrșitul anului moldovenii vor vinde valută de cel puțin 4,2 miliarde de dolari și vor procura circa 1,5 miliarde de dolari. Astfel, vînzările totale de valută vor atinge un volum record pentru Republica Moldova. „Anul trecut am avut o „cerere amînată”, oamenii pe timp de criză și-au păstrat economiile, iar în acest an au început să le cheltuie pe consum. Vînzările masive de valută de către populație sînt un indiciu relevant pentru acest fenomen”, a spus Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai declarat că din nefericire pentru moldoveni, consumul mare nu duce la creșterea economiei, nu duce la creșterea producției sau la satisfacerea necesităților de consum din partea agenților economici, dar duce la creșterea importurilor, iar economia noastră devine tot mai fragilă, iar ca rezultat cresc și prețurile.

Potrivit economistului, Bugetul Public Național (BPN) este format în proporție de 85% din veniturile și cheltuielile populației. Dacă businessul nu lucrează aceasta se reflectă slab asupra bugetului. Tot ce influențează bugetul este faptul dacă populația consumă sau nu consumă. Astfel, rezultatul consumului mare din acest an se reflectă pozitiv în încasările bugetare și este un avantaj pentru Guvern. Această creștere fără precedent a consumului din acest an va duce la creșterea încasărilor la BPN din TVA, cu 5,2 miliarde de lei mai mult decît anul trecut, care au fost de 19,8 miliarde de lei. În acest an, se estimează că pînă la sfîrșitul anului se va ajunge la 25 de miliarde de lei.

Veaceslav Ioniță a mai afirmat că accizele și ele vor crește în acest an cu cel puțin un miliard de lei, pînă la 7,4 miliarde de lei, iar împreună cu TVA vor aduce o creștere a veniturilor BPN pînă la 32,4 miliarde de lei, cu 6,2 miliarde de lei mai mult decît anul trecut.0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X