Pulbere spune cum ar putea fi trași la răspundere foștii judecători CC

Pulbere spune cum ar putea fi trași la răspundere foștii judecători CC

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Dumitru Pulbere, a explicat în cadrul unei emisiuni televizate cum ar putea fi, potrivit legislației, trași la răspundere judecătorii constituționali, care și-au dat ieri demisia.


Totuși, Pulbere consideră că în situația actuală singura cale de pedepsire a foștilor judecători este crearea unei comisii speciale în Parlament, transmite Agora.md


Întrebat dacă foștii judecători ai Curții Constituționale trebuie pedepsiți, acesta a evitat să răspundă direct. Însă, a ținut să explice cum ar putea fi trași la răspundere, potrivit legislației. 


„Acești judecători au încălcat grosolan legea și pentru asta trebuie trași la răspundere. Nu au mai fost așa cazuri,  Comisia de la Veneția să se expună atît de expres și față de acest organ de stat”, a declarat dumitru Pulbere.


„Ceea ce ține de răspunderea judecătorilor care și-au dat demisia, este o situație mai specifică. Pentru a fi trași la răspundere judecători constituționali trebuie să existe o decizie a CC. Judecătorii constituționali trebuie să decidă acest lucru. Cel puțin asta este prevăzut în  Codul jurisdicției constituționale și în legea cu privire la CC”, a specificat Pulbere.


În contextul în care toți judecătorii constituționali și-au dat demisia, Pulbere are o altă ipoteză.


„În cazul nostru, eu consider că se va crea o comisie specială în Parlament, care va studia această problemă de la început, pentru că totul nu s-a început acum pe 7-9 iunie, ci acum cîțiva ani. Trebuie să studieze totul de cînd s-a schimbat jurisdicția Curții”, a conchis fostul președinte al CC.


AGORA amintește că magistrații Curții Constituționale și-au anunțat demisia, in corpore, pe 26 iunie. Anunțul a fost dat pe site-ul Curții Constituționale, la cîteva zile de la decizia de a demisiona a președintelui CC, Mihai Poalelungi.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load