Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Psiholog: "Cetățenii ar trebui să-și schimbe atitudinea față de autism"

4 apr. 2022,, 10:15   Societate
2470 0

Cetățenii ar trebui să-și schimbe atitudinea față de autism, deoarece este imposibil de studiat toate fațetele sale și totul este foarte individual.

Despre acest lucru a declarat psihologul Alexandru Tarasov, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md .

Alexandru Tarasov a fost unul dintre primii din Moldova care a studiat acest domeniu, iar acum trăiește și lucrează în Marea Britanie, de unde consultă specialiștii noștri.

"Nu există așa ceva că autismul este o figură pătrată și că putem studia toate fațetele sale și știm totul despre el. Totul este foarte individual, totul este foarte relativ. Nu există nicio persoană cu trăsături autiste care să fie identice cu trăsăturile unei alte astfel de persoane. Există trăsături similare, dar identice nu există. Toată lumea este foarte, foarte diferită și se întîmplă foarte des să existe trăsături autiste, dar combinate cu alte probleme, de exemplu, probleme neurologice, epilepsie, probleme fizice, alte mutații genetice, down, de exemplu, sau altceva", a remarcat psihologul.

Potrivit acestuia, este imposibil de confirmat autismul printr-o analiză de sînge, pentru a stabili că în acest caz există autism.


"Diagnosticul se bazează pe ceea ce se poate observa. Este necesar de observat comportamentul și, în baza celor observate, se face o concluzie. De aceea, și denumirea acestei probleme nu este autism, ci simptome de spectru autist, deoarece încă nu este clar. Uneori, tot ceea ce nu este clar este pus pe seama autismului. Dar există multe probleme care duc la apariția simptomelor de spectru autist. Știm că există două semne principale ale autismului, spectrul autist - acestea sînt probleme de comunicare, de comunicarea socială, precum și existența comportamentelor stereotipe sau rigidității în comportamentul uman. Și aceste două diagnostice au pus împreună duc la faptul că, cel mai probabil, aceasta este o problemă de spectru autist, o problemă legată de autism", a subliniat Alexandru Tarasov.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că există o tendință de stereotipuri, chiar și în cazul în care copilul nu are abilități, nu are o dezvoltare potrivită, nu învață, atunci comportamentul său devine stereotip, el are stereotipuri.
"Și, prin urmare, una dintre părțile muncii noastre este schimbarea, scoaterea copilului din cercul stereotipurilor. Aceasta înseamnă, în special, mișcări repetitive, stereotipice. Acesta este un comportament care este acceptat automat. Nu este susținută de anumite contexte sociale din exterior. Adică, copilul își mișcă mîinile, face ceva cu capul, se învîrte sau privește la stînga-la dreapta cu ochii. Stereotipul include, de asemenea, rigiditate în interese, atunci cînd un copil prezintă interes pentru un anumit tip de jucării sau de obiecte, o anumită temă. El se concentrează pe un singur lucru", a remarcat psihologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?