X 
Transnistria stiri: 1393
Eurovision stiri: 502

Protestul artistic a lui Mătăsaru, ”judecat” de CtEDO

15 ian. 2019,, 16:00   Societate
2301 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărîrea în cauza Mătăsaru c. Moldovei, constatînd în unanimitate violarea Articolul 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, instanțele judecătorești depășind ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului.

Totodată, Curtea a hotărît că constatarea violării constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă şi nu a acordat despăgubiri morale. Ea a acordat reclamantului suma de 2.000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli, relatează Juriștii pentru drepturile omului.

Mătăsaru a fost implicat în numeroase proteste împotriva pretinselor acte de corupţie şi abuz comise de ofiţeri de poliţie, procurori şi judecători. El personal a fost victima abuzului poliţiei, maltratării şi inacţiunii procuraturii. În fiecare an de ziua sărbătorilor profesionale a procuraturii sau poliţiei el organiza proteste cu implicarea animalelor vii, WC-urilor, caricaturilor şi măştilor.

La data de 29 ianuarie 2013 de ziua profesională a procuraturii, Mătăsaru a organizat un protest în faţa Procuraturii Generale. Potrivit acestuia, scopul protestului a fost de a atrage atenţia publică la corupţie şi controlul exercitat de politicieni asupra Procuraturii Generale. La 10:00 el a început protestul prin instalarea a 2 sculpturi masive de lemn pe scările procuraturii. Prima sculptură reprezenta un penis erect cu o imaginea feţei unui politician de rang înalt. Sculptura avea o curea-fular alb şi o cravată şi măsura 2 metri. A doua sculptură reprezenta o vulvă largă cu desenele a cîţiva procurori de rang înalt. După o oră poliţia a înlăturat sculpturile şi l-a dus pe reclamant la secţia de poliţie.

Ulterior, în 2015, reclamantul a fost găsit vinovat de huliganism şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Instanţele naţionale au constatat că sculpturile prezentate în loc public sînt obscene şi asemuirea oficialilor publici cu organele genitale au depăşit limitele criticii acceptabile. De asemenea, au luat în consideraţie că amenzile anterioare pentru acte similare nu au avut efect. El a declarat recurs, invocînd că sculpturile sînt o formă de exprimare artistică şi că sancţiunile sînt deosebit de aspre; recursul fiind respins.


Invocînd articolul 10, libertatea de exprimare, reclamantul a pretins că concluzia instanţelor privind vinovăţia acestuia de crima imputată în loc de contravenţia administrativă a fost aspră şi a urmărit descurajarea de la protestele viitoare.

Decizia Curţii

Nu a fost disputat de părţi că prin condamnarea reclamantului a avut loc o ingerinţă în dreptul acestuia la libertatea de exprimare. De asemenea, Curtea a fost pregătită să accepte că ingerinţa a urmărit scopul de a proteja reputaţia terţilor. Impunerea sancţiunii penale, totuşi, a fost în mod vădit disproporţionată. Nu a fost nici o justificare pentru impunerea unei sancţiuni cu închisoarea, chiar cu suspendare. Astfel, instanțele judecătorești au depășit ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului, încălcînd articolul 10.

Curtea a hotărît că constatarea violării constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă şi nu a acordat despăgubiri morale. Ea a acordat reclamantului suma de 2.000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?