Proiectul privind remunerarea directorilor de întreprinderi, criticat de CNA

Proiectul privind remunerarea directorilor de întreprinderi, criticat de CNA

Normele propuse de autorități privind stabilirea cuantumului remunerațiilor și recompenselor membrilor organelor de conducere ale întreprinderilor de stat crează incertitudini și situații confunze.


Și asta pentru că modificările la Legea salarizării stabilesc că Guvernul desemnează nivelul de remunerație, în timp ce modificările la Legea cu privire la întreprinderi de stat și întreprinderea municipală pun aceasta prerogativă pe seama fondatorului întreprinderii. Opinia se regăsește în avizul Centrului Național Anticorupție la un proiect de lege propus pentru consultări publice în luna mai.


Totodată, chiar dacă proiectul stabilește că membrii organelor de conducere pot fi lipsiți de remunerații și recompense, dacă se eschivează de la îndeplinirea funcțiilor, nu sînt stabilite criteriile după care se va constata eschivarea. De asemenea, modificările nu instituie sancțiuni dacă astfel de eschivări nu vor fi examinate, iar persoanele vizate vor continua să primească aceste plăți.


Experții anticorupție spun că lipsa unor reglementări clare în acest sens riscă ca norma să fie declarativă și, ca rezultat, neaplicabilă. Eschivarea de la executarea obligațiilor de membrii vizați poate afecta calitatea deciziilor emise de către aceste organe, promovînd, în final, interese de grup contrare intereselor întreprinderii/societăţii.


În aviz se mai menționează că, caracterul lacunar al proiectului va face imposibilă tragerea la răspundere a factorilor de decizie, care la implementare vor conștientiza impunitatea lor pentru abuzurile săvîrșite în procesul de aplicare, și deci, astfel, va perpetua săvîrșirea abuzurilor și depășirilor atribuțiilor de serviciu, conflicte de interese și/sau favoritism, utilizarea neconformă a fondurilor și/sau a patrimoniului.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load