X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Proiectul noului cod al audiovizualului, criticat de jurnaliști

2 mai. 2018,, 11:21   Societate
3293 3

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale al Moldovei provoacă reproșuri serioase din partea societății și jurnaliștilor, reprezentanților companiilor de televiziune și radio, deoarece ar putea duce la dispariția emisiunilor în limba rusă.

Acest lucru a fost declarat de către jurnalista Elena Levițchi-Pahomova, moderatoarea și autoarea emisiunii „Mecanismul de acțiune” («Механизм действия») de pe postul de televiziune NTV-Moldova, relatează NOI.md.

Ea a menționat că acest document schimbă integral toate regulile de funcționare a mass-mediei audiovizuale și, în realitate, din grila de emisie a posturilor de televiziune moldovenești, în viitor, ar trebui să dispară emisiunile în limba rusă nu doar cele locale, ci și cele străine. Pe lîngă aceasta, potrivit noului cod, în țară nu trebuie să fie difuzate nici filme, nici emisiuni de divertisment în limba rusă.

Potrivit jurnalistei, aici foarte bine „se potrivește” grantul SUA în valoare de 2 milioane de dolari, despre a cărui alocare pentru Moldova a comunicat Ambasada SUA la Chișinău, și care este destinat dezvoltării mass-mediei locale, reorientării auditoriului moldovenesc de la emisiunile și formatele rusești la cele americane, pentru a demonstra efectul pozitiv al reorientării geopolitice din punctul de vedere al calității produselor televizate retransmise în Moldova.

Potrivit prezentatoarei emisiunii, noul cod și alocarea grantului pentru reorientarea auditoriului moldovean de la emisiuni și formate rusești la cele americane este o procedură complexă.


Totodată, ea a menționat că nimeni nu a ținut cont de opinia poporului în acest sens, în pofida faptului că majoritatea populației țării preferă să vizioneze știri și emisiuni în limba rusă.

„Nu au s-au făcut studii, puține persoane au știut despre dezbaterile publice pe marginea codului menționat, doar cei mai apropiați sau cei din Parlament. Nimeni nu a încercat să chestioneze populația. Drepturile populației sînt violate total, global. Majoritatea posturilor de televiziune vor ajunge după bord, multe persoane își vor pierde postul în urma modificărilor. Nimeni nu se gîndește la acest lucru”, a spus Elena Levițchi-Pahomova.

Ea a menționat că acel grant în valoare de 2 milioane de dolari, alocat de SUA pentru sporirea calității televiziunii în Moldova, este într-adevăr ridicol. „Unui om de rînd îi va părea mare. Pentru cei care nu sînt implicați în procurarea drepturilor de autor trebuie să se explice că un post de televiziune necesită pentru emisie pe parcursul unui an 4-5 milioane de euro pentru a le cheltui pe procurarea contentului, serialelor și filmelor de calitate bună, pentru ca spectatorii să nu-l abandoneze”, a specificat jurnalista.

Potrivit ei, oamenii deja „pleacă”, deoarece sînt nevoiți să caute în Internet informații privind evenimentele din Armenia, despre incendiul de la Kemerovo, deoarece posturile de televiziune moldovenești au rămas fără o panoramă internațională.

Moderatoarea i-a îndemnat pe cetățeni să fie mai activi, să depună sesizări, petiții în Parlament, pentru a nu admite interzicerea emisiunilor îndrăgite în limba rusă.

„Atîta timp cît veți sta și veți tăcea, vi se va impune tot ceea ce nu vă place. Iar voi doar veți ofta și suspina, stînd la bucătărie. Cel puțin, scrieți scrisori și exprimați-vă părerea. Ei sînt obligați să vă răspundă, dacă scrisoarea nu este anonimă și conține o adresă. Trebuie să acționăm, nu trebuie să stăm cu mîinile în sîn și să așteptăm ca situația să se schimba după alegerile parlamentare”, a spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?