TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Proiectul fotografic al unui fotograf polonez: Cum trăiesc femeile cu copii în închisorile din Moldova

În 2019, fotograful polonez Jadwiga Bronte a petrecut 10 luni în Moldova, realizînd proiectul său despre femeile din închisori și copiii lor, scrie locals cu referire la Calvert journal.

Seria sa "Amintiri frumoase" despre legătura emoțională dintre mamă și copil și amintirea despre bucuria maternității ea a realizat-o în două închisori moldovenești.

"Sper că pot înlocui imaginea unei vieți dificile din închisoare cu una nouă, atrăgînd atenția asupra aceste relații unice și prețioase cu copiii lor", spune Jadwiga.


"Uită-te la zîmbetul meu! Sînt cu mama și sîntem bine", scrie Angela, una dintre eroinele proiectului Bronte, mamă a șase copii, în albumul fiicei mai mici. Paginile sînt pline de diferite fotografii, notițe de mînă îndrăznețe și emoționante, desene și abțibilduri colorate adunate împreună, pentru ca Aniutca să poată vedea aceste momente în viitor.

Viața în închisoare este grea, iar evidența timpului bun are o mare importanță pentru cei care își cresc copiii după gratii. Dar mamele deținute au rareori ocazia să se bucure de aceste amintiri prețioase realizate cu aparatul foto.

"Fotografiile pot spori încrederea în sine și, în cazul participantelor la proiectul meu, le pot ajuta să se vadă mai degrabă mame decît infractoare", spune Jadwig Bronte.

În perspectivă, a spus ea, încrederea în sine pozitivă le va "păzi de necazuri cînd vor ieși din închisoare". Pentru Bronte a fost important să facă fotografii, astfel încît să nu se vadă că sînt făcute în închisoare, iar participantelor le-a dat ocazia să participe la fiecare etapă a proiectului, de la luarea deciziei cînd să fotografieze, pînă la aranjarea imaginilor în albumul foto. Decizia ei de a fotografia cu un aparat de imprimare imediată nu are legătură atît cu stilul fotografiei: ea a vrut să se asigure că mamele vor putea păstra fotografiile de familie. La sfîrșitul acestui proces, ele au primit un formular în care să-și poată reda impresiile despre proiect și să răspundă la întrebări despre istoria familiei și despre cele mai bune calități ale lor.

"Un aspect important al acestui proiect este că dintr-o parte nu se poate spune că fotografiile au fost făcute în închisoare", a precizat Bronte.

Jadwiga Bronte este o fotografă originară din Polonia care realizează fotografii documentare. Locuiește și lucrează în Londra. A studiat fotografia și jurnalismul fotografic la Universitatea Kingston și la Universitatea de Arte din Londra. A publicat la BBC, Vice, FeatureShoot și alte publicații.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load