X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Proiectul de lege privind securizarea spaţiului informaţional va fi divizat în două iniţiative

28 mai. 2022,, 11:45   Societate
3312 0

Proiectul de lege privind securizarea spaţiului informaţional va fi divizat în două iniţiative distincte, aşa încît modificările în legislaţia audiovizuală să fie votate în lectura a doua chiar săptămînă viitoare, iar prevederile ce ţin de atribuţiile SIS în combaterea dezinformării în spaţiul online să fie îmbunătățite şi examinate mai tîrziu.

Despre asta a anunţat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi şefa Comisiei cultură, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, transmite Noi.md cu referire la canal2.md.

Potrivit lor, decizia a fost luată de majoritatea parlamentară la insistenţa societăţii civile şi a experţilor din domeniul audiovizualului. Aceştia au avut obiecţii şi recomandări pentru a doua parte a proiectului.

„Lucrurile care se reglementează acum trebuiau să fie făcute încă demult. Am discutat cu colegii din societatea civilă şi cu toţi cei care au participat la dezbateri publice că acum să ne concentrăm pe partea care ţine de Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Deja pe alte aspecte urmează să mai lucrăm”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei., preşedintele Comisiei cultură.

Prima partea a proiectului PAS prevede o sancţiune mai dură pentru televiziunile care refuză să respecte legea şi să difuzeze programe realizate în Moldova. Astfel, acestea pot rămîne fără dreptul de a difuza publicitate o perioadă de pînă la 12 luni. Iar dacă această prevedere este încălcată de mai multe ori, radiodifuzorul poate rămîne fără licenţă.


Proiectul PAS mai prevede că în Moldova vor fi interzise difuzarea şi retransmiterea programelor audiovizuale care au fost produse inițial în state ce nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Interdicţia nu se referă la filmele artistice şi emisiunile de divertisment care nu au legătură cu subiecte din domeniul militar.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, susţine că în privinţa modificărilor la Codul Serviciilor Media Audiovizuale există un consens cu societatea civilă. În ceea ce ţine de a doua parte a iniţiativei însă, aceasta urmează să fie discutată cu experţi.

„Noi am decis pentru a nu bloca întrega legea, pentru că mai aşteptau nişte comentarii de la Consiliul Europei. Am zis să separăm în două, pe partea în care mai mult sau mai puţin acordul este, toate opiniile coincid şi cu societatea civilă şi mass-media, am zis să mergem cu acesta în care avem un consen”, a declarat Grosu.

În cadrul consultărilor publice, unii experţi au declarat că atribuţiile extinse ale SIS privind blocarea site-urilor care difuzează ştiri false ar putea fi aplicate abuziv, motiv pentru care aceste prevederi trebuie să fie analizate minuţios cu experţi în domeniul libertăţii de exprimare.

Potrivit lor, documentul, care a fost aprobat în prima lectură de Parlament, trebuie îmbunătăţit prin introducerea unor noţiuni şi criterii mai clare, pentru a fi prevenite interpretări unilaterale şi abuzuri din partea autorităţilor, precum şi încălcarea dreptului la libera exprimare.

Amintim că iniţiativa prevede ca instituţiile de presă şi cetăţenii care vor dezinforma şi vor răspîndi informaţii false riscă să fie amendaţi. Este vorba despre amenzi de pînă la 27 de mii de lei pentru persoanele fizice şi de pînă la 100 de mii de lei pentru televiziunile şi posturile de radio care vor admite asemenea încălcări. Acelaşi document mai oferă pentru SIS dreptul de a bloca site-urile care difuzează informaţii false, fără o decizie a instanţei de judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?