Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Proiectul de lege privind dezvoltarea navigației, criticat de societatea civilă

19 iul. 2022,, 22:00   Societate
2840 0

Ecologiștii trag un semnal de alarmă și spun că proiectul de lege privind dezvoltarea navigației, înregistrat în Parlament, pune în pericol ecosistemele rîurilor Prut și Nistru. Potrivit directorului executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Eco-TIRAS , Ilia Trombițchi, inițiativa legislativă vine în beneficiul agenților economici, însă în detrimentul mediului, iar miza reală a acestui proiect ar fi încurajarea extracției de nisip și pietriș din rîuri.

Potrivit unei inițiative legislative propuse de reprezentanții fracțiunii PAS, pentru a facilita exportul mărfurilor cerealiere urmează să fie construite cheiuri temporare pe rîurile Prut și Nistru. Inițiativa mai permite extracția de nisip și pietriș din rîuri pentru a le face navigabile. Experții de mediu spun că proiectul, dacă va fi promovat, va distruge biodiversitatea rîurilor și a zonelor adiacente.

„Proiectul își propune facilitarea transportării mărfurilor cerealiere pe apă. Potrivit legii, acest lucru va fi posibil prin crearea cheiurilor temporare pe o perioadă de 2 luni pe an, fiind vorba despre lunile cînd este necesar exportul mărfurilor, adică din iulie pînă în septembrie sau octombrie. Este vorba despre lunile cînd nivelul apei este cel mai mic. Din proiect reiese că sînt omise toate restricțiile care i-ar permite Nistrului să rămînă Nistru, iar Prutului – Prut” a spus Ilia Trombițchi în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Proiectul permite activități interzise anterior în albia rîurilor, cum ar fi defrișările. De asemenea, este permisă extracția de nisip și pietriș, fără a fi specificat însă unde vor fi depozitate acestea.

„Spre aceste cheiuri temporare vor fi creare drumuri de acces. Pe o porțiune de 30 de metri de la nivelul apei pot avea loc diverse activități economice, anterior această porțiune era strict protejată. De asemenea, se permite defrișarea fîșiilor forestiere. În conformitate cu prevederile acestei legi nu va mai solicita compensarea prejudiciului în urma distrugerii biodiversității Nistrului și Prutului. Din punctul nostru de vedere, scopul real al acestui proiect este de prelua nisipul și pietrișul din Prut și Nistru și de a le vinde. Acest proiect aparține majorității parlamentare, deci are șanse să fie aprobat”, a precizat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Eco-TIRAS.

Inițiativa legislativă privind dezvoltarea navigației, înregistrată la 10 mai, nu a fost supusă deocamdată consultărilor publice și nu are avizul Guvernului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?