Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1093

Proiecte lituaniene importante pentru Moldova

18 aug. 15:30   Societate
1546 0

Lituania a implementat o serie de proiecte importante pentru Moldova în diverse domenii.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul întîlnirii susținute de șefa UAT Găgăuzia, Irina Vlah, cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Lituania în Moldova, Kestutis Kudzmanas, care își finalizează mandatul în țara noastră, transmite Noi.md.

Irina Vlah în cadrul întrevederii a mulțumit Excelenței Sale pentru dialogul deschis și asistența în implementarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii sociale și economice a autonomiei.

Ea menționat că Ambasada Lituaniei a adus o contribuție uriașă la procesul de dezvoltare a surselor alternative de energie în Găgăuzia și atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Cu sprijinul partenerilor, Colegiul Comrat numit după Mihail Chakir a implementat un proiect de instalare a unei centrale solare - investițiile s-au ridicat la peste 1,2 milioane de lei.

Se află în stadiu de implementare un proiect cu investiții de 695.000 de euro, care prevede construirea de centrale autonome și racordarea unor facilități sociale la acestea - trei spitale regionale și un număr de instituții de învățămînt ale autonomiei.


„Criza energetică a lovit foarte dureros economia și calitatea vieții fiecărui locuitor al țării noastre. Sarcina autorităților este să iasă din crize cu cele mai puține pierderi. Recunoaștem că în fiecare criză există oportunități și resurse ascunse. Republica Moldova are un potențial uriaș pentru dezvoltarea surselor alternative de energie. Sîntem interesați de experiența avansată a Lituaniei în domeniul implementării centralelor solare și eoliene și vă mulțumim pentru împărtășirea cu generozitate a cunoștințelor acumulate de voi și pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură, care sînt importante pentru Găgăuzia”, a spus Irina Vlah în timpul conversației.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав