Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Proiect: Amenzi sau închisoare pentru cei care nu execută dispozițiile CSE

7 apr. 2022,, 12:40   Societate
2407 0

Neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova ar putea fi pedepsită cu amenzi de pînă la 350.000 lei sau cu închisoare pe un termen de cinci ani.

Deputații au înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Codului penal. Inițiativa urmează să fie examinată astăzi în prima lectură, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Astfel, neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, dacă aceasta a provocat decesul uneia sau mai multor persoane, îmbolnăvirea în masă a oamenilor sau daune în proporții deosebit de mari statului ar putea să se pedepsească cu amendă în mărime de la 550 la 850 unități convenționale (de la 27.500 lei la 42.500 lei) sau cu închisoare de pînă la trei ani.

Proiectul prevede în ambele cazuri privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani. Persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 2.000 la 4.000 unități convenționale (de la 100.000 lei la 200.000 lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Aceleași acțiuni săvîrșite în perioada stărilor de urgență, asediu sau război, se pedepsesc cu închisoare de pînă la cinci ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la 10 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4.000 la 7.000 unități convenționale (de la 200.000 lei la 350.000 lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.”


Totodată, codul ar putea fi completat cu un articol nou care prevede că neexecutarea hotărîrilor Consiliului Suprem de Apărare, dacă aceasta a provocat:

- decesul uneia sau mai multor persoane;

- îmbolnăvirea în masă a oamenilor;

- daune în proporții deosebit de mari statului.

Se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la 10 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4.000 la 7.000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Aceleași acțiuni săvîrșite în perioada stărilor de urgență, asediu sau război, se pedepsesc cu închisoare de pînă la cinci ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la 10 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4.000 la 7.000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?