X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Programul „Prima casă”: Cîteva mii de familii vor primi compensații de la Guvern

24 ian. 15:45   Societate
2482 0

Peste opt mii de familii, care și-au cumpărat locuințe prin Programul „Prima casă”, vor primi compensații de la Guvern pentru achitarea dobînzii lunare a creditului ipotecar în cadrul programului, ca urmare a creșterii accelerate a ratei dobînzii.

Compensația se va aloca lunar în perioada ianuarie - iunie, anul curent. Transferul compensațiilor pentru luna ianuarie se va efectua în luna februarie a acestui an, după punerea în aplicare a hotărîrii de Guvern. În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, transferul compensației va înceta din luna următoare celei în care a fost achitată ultima rată.

Guvernul va aproba decizia de compensare a majorării ratei dobînzii de pînă la 4 puncte procentuale din suma majorării. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzuți 75 de milioane de lei.

Amintim că, pentru a atenua impactul crizei economice asupra beneficiarilor Programului „Prima casă”, marja maximă aplicată de creditori a fost plafonată la 3%. Anul trecut, Guvernul a alocat resurse suplimentare pentru compensarea a 50% din creșterea dobînzii pentru perioada iulie - decembrie.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?