COVID-19 : VACCINAȚI 1 007 469  INFECTAȚI 417 369 (+5138)   TRATAȚI 373 179     DECESE 10 566(+24)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 553
Coronavirus stiri: 7949

Programele de susţinere a tinerilor din R. Moldova, sînt puțin finanțate

26 noi. 2021,, 21:08   Societate
597 0

Autorităţile locale din Republica Moldova alocă foarte puţini bani sau deloc pentru programele de susţinere a tinerilor. E concluzia unui raport al Consiliului Naţional al Tineretului din care fac parte aproape 40 de organizaţii de tineret din Republica Moldova, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Potrivit studiului, anul trecut din bugetele locale s-au alocat în medie cîte 23 de lei pentru un tînăr, iar cheltuielile totale au ajuns la aproape 28 de milioane de lei. Suma maximă care s-a cheltuit în unele raioane pentru un tînăr a fost de 104 lei, iar în altele nu s-a alocat niciun leu. Potrivit raportului CNT, doar şapte raioane au finanţat programe pentru tineri cu sume care depăşesc media de 23 de lei de persoană.

Roman Banari, secretar general al Consiliului Naţional al Tineretului: „sînt nişte bugete, asta chiar majoritatea dintre raioane, care finanţează sub 10 lei per tînăr, ceea ce nu este normal pentru dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local şi să se asigure toate serviciile şi bunurile de care ele au nevoie.”

Marcel Marin, şef Direcţia tineret, Ministerul Educaţiei: „Chiar dacă pe foaie, uneori, cifrele sînt frumoase, în realitate nu este chiar aşa. Ceea ce ţine de la nivel central, ciclul strategic a politicilor de tineret s-a terminat în anul 2020. Încercăm cu paşi rapizi să lucrăm la un alt document.”

Cei mai mulţi bani pentru progame destinate tinerilor alocă raioanele Străşeni, Criuleni, Edineţ, Sîngerei şi municipiul Bălţi. La polul opus sînt raioanele Călăraşi şi Donduşeni care nu au cheltuit nici un leu pentru tineri. La Cantemir, într-un an, s-au cheltuit 20 de bani pentru un tînăr, iar la Drochia - 40 de bani. Aproape 70% dintre tinerii intervievaţi susţin că în anul 2020, nu au participat la acţiuni finanţate din bugetul local. Cam tot atîţia tineri spun că nu au fost implicaţi în procese decizionale.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Tineretului recomandă autorităţilor plafonarea cheltuielilor pentru tineret, în aşa fel ca 3% din bugetul raional să revină sectorului de tineret. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, tinerii deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au anunţat că anul viitor vor fi alocaţi mai mulţi bani din bugetul de stat pentru domeniile educaţiei, culturii, antreprenoriatului şi sportului.

Adrian Băluțel, deputat PAS: „În pofida unei atenţii foarte scăzute pentru sportivi, oricum au demonstrat că munca lor aduce rezultate Republicii Moldova. Noi din 2016 nu am avut nicio creştere a burselor de performanţă pentru sportivii noştri.”

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2020, pe teritoriul Republicii Moldova locuiau peste 680 de mii de tineri, care reprezintă un sfert din populaţia Republicii Moldova.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X