X 

Profesorii cer salarii mai mari. Ce spune ministrul Educației

8 sep. 09:46   Societate
2371 0

Sindicaliștii din educație solicită salarii mai mari, însă deocamdată nu vor organiza proteste. În urma negocierilor, ministrul Dan Perciun le-a promis majorări începînd de anul viitor.

Prioritatea autorităților este învățămîntul superior, unde salariile vor crește cu 20 la sută. Sindicaliștii insistă pe reducerea decalajului, în așa fel ca veniturile profesorilor să ajungă la media economică. Sumele sînt de ordinul miliardelor, transmite Noi.md cu referire la observatorul.md.

Salariul mediu net în educație este aproximativ 7000 de lei – adică banii pe care profesorii îi primesc în mînă după plata contribuțiilor la stat.

Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității „Alecu Russo” de la Bălți ar avea nevoie de cel puțin 20 de profesori pentru activitate permanentă.

„Majorarea de salarii ar însemna venirea în sistem a unor oameni într-adevăr valoroși, menținerea lor, aspirația lor pentru a deveni mai buni, ar însemna și un flux al tinerilor, fiindcă tot ne plîngem de ei, universitățile duc lipsă de cadre tinere. În clasa de salarizare pentru un începător este destul de modestă, în jur la șase mii”, spune directorul colegiului „Ion Creangă”, Anatol Moraru.


Ministrul Educației promite majorări din 1 ianuarie plus o indemnizație unică în octombrie. În același timp, șeful sindicatelor estimează că patru miliarde ar acoperi necesitățile profesorilor.

„Noi vorbim și despre învățămîntul superior și despre învățămîntul general: în învățămîntul superior aici va fi focusul nostru principal, în mod special, în anul 2024 vom aloca resurse mari în această direcție ca să putem să obținem majorări semnificative care o să depășească 20 la sută în învățămîntul superior. În învățămîntul general vor fi majorări la nivelul inflației. Nu avem o cifră exactă pentru că așteptăm bugetul pentru anul 2024. Cînd vorbim de învățămîntul superior e undeva în zona la 300 de milioane de lei, cînd vorbim despre învățămîntul general e vorba de miliarde, dar ele să fie o majorare la nivelul inflației, aici trebuie să avem așteptări mai rezonabile, cred că asta este ceea ce putem obiectiv face, în același timp urmează să vedem cifrele concrete de la Ministerul Finanțelor, în luna octombrie cel mai probabil”, a specificat ministrul Educației, Dan Perciun.

Între timp, sindicaliștii susțin că nu au ajuns la un numitor comun cu autoritățile și spun că vor insista în continuare pe aducerea salariului mediul din educație la nivelul salariului mediu din economie.

„Numitorul comun – încă sîntem în identificarea lui. Este important ca să creștem și salariile, dar totodată și să nu falimentăm întrepriderile din Republica Moldova, avînd în vedere că la moment salariul mediu în domeniul educației și cercetării este la nivel de 80 la sută din salariul mediu la nivel național, adică să ridicăm salariul mediu în acest domeniul cel puțin la nivelul salariului mediu la nivel național. Posibil pentru a ajunge la egalitate ar trebui să majorăm cu 30 la sută. Calculele se fac”, a subliniat președintele CNSM, Igor Zubcu.

Ultima majorare pentru profesori a fost la începutul anului – cu aproximativ 8 procente.

0
0
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?