Transnistria stiri: 1393
Eurovision stiri: 502

Profesor: Nu ne simțim protejați, chiar dacă avem și măști și dezinfectante

1 oct. 2020,, 18:09   Societate
3133 1

Pandemia a dat peste cap foarte multe activități ale moldovenilor, inclusiv și procesul de învățămînt a fost nevoit să își schimbe cursul normal și să se reprofileze.

Porfesorii, sînt cei care în aceste zile, în pofida pericolului la care se expun, încearcă să nu oprească procesul de învățămînt și muncesc în continuare cu multă dăruire.

Doar că, în aceste zile, ei sînt nevoiți să munceasască în măști și la distanță de minim un metru de băncile elevilor. Un profesor de coreografie ne-a povestit cu ce greutăți se confruntă zi de zi învățătorii și cît de frică le este că mîine ar putea fi și ei diagnosticați cu noul coronavirus.

”Ne este foarte greu, totul s-a schimbat, deodată ne-am pomenit băgați parcă într-o boxă din care nu putem ieși. În cazul meu, toate orele de coreografie se fac de la distanță, ceea ce este o adevărată bătaie de joc. Majoritatea copiilor le este rușine să facă mișcările cerute în fața camerelor. Ei nu pot să dea frîu liber mișcărilor așa cum o făceau altă dată în sălile de dans” a povestit profesoara.

Aceasta menționează că deși profesorii sînt asigurați cu măști și dezinfectante, totuși ei nu se simt protejați.


”Deși avem de toate, nu ne simțim protejați. Nimeni nu ne poate spune unde merg copii după ore - acasă sau în altă parte. Nimeni nu ne poate asigura că nu ne vom îmbolnăvi. Ne este frică de acest virul la fel ca și altor oameni pentru că avem și noi copii și părinți acasă care ar putea să sufere în cazul în care ne vom infecta”, a mărturisit femeia.

Aceasta spune că pe parcursul lunii august toți profesorii din școala în care activează au trecut cursuri de perfecționare în care li s-au prezentat platforme de studii online, învățătorii au fost dotați de instituție cu calculatoare și conexiune la internet însă asta nu asigură pe deplin o desfășurare bună a procesului de învățămînt.

”Adesea se întîmplă să avem o conexiune proastă la internet, ori copii să se conecteze haotic la lecții. Din această cauză suferă foarte mult și însușirea materiei. Grav este că acei elevi care pînă la pandemie erau eminenți, acum au scăzut la învățătură. Acest lucru ne pune în gardă, pentru că dacă cei buni sufere, dar ce să spui de cei care însușeai greu materia și pînă la pandemie”, se întreabă învățătoarea.

Potrivit ei, tot ce își doresc acum profesorii este să fie susținuți de autorități nu doar moral dar și financiar, pentru că de fapt ei muncesc dublu, iar salariile rămîn neschimbate.

Reamintim că pandemia a schimbat radical procesul de învățămînt în Republica Moldova. Școlile activează conform unui model ales. În mare parte școlile din țară activează și în regim online, dar și cu prezența unor elevi la ore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?