X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Profesoara de limbi străine care învață copiii să-și exprime emoțiile în culori (VIDEO)

18 feb. 2018,, 10:00   Societate
7468 0

Astăzi vă invit să cunoașteți istoria Lilianei Rotari, o tînără profesoară din Telenești care a luptat de mic copil pentru visele sale.

Ea este exemplul de om care, în pofida barierelor și greutăților, a demonstrat că poți reuși în orice domeniu dacă ne dorim cu adevărat.

S-a născut în satul Mihalaşa, raionul Teleneşti. Chiar de la naștere a fost diagnosticată cu o anomalie a vaselor sangvine, problemă din a cărei cauză, la vîrsta de 13 ani, medicii au fost nevoiți să îi amputeze un picior.

„De mică nu puteam să mă deplasez și am avut mare noroc că aveam colegi care veneau și mă ajutau să ajung la școală”, ne-a mărturisit Liliana.

Una dintre cele mai grele perioade din viața sa a fost cea în care a plecat la Ialoveni, la Școala-internat pentru copii cu deficiențe locomotorii. Nu a rezistat în acea școală mai mult de doi ani, pentru că o apăsa dorul de casă și de familie.


„Eu cred că locul oricărui copil cu dizabilităţi este în comunitate, și nu în instituţii speciale”, a mărturisit Liliana.

După cum mărturisește tînăra profesoară, greutățile prin care a trecut și barierele pe care le-a depășit cu demnitate au făcut-o mai puternică și au transformat-o într-o luptătoare.

A început să meargă încetul cu încetul, mai întîi cu bastonul, ca acum să se poată deplasa cu ușurință singură și foarte puțini să își dea seama la prima vedere că, de fapt, are probleme locomotorii.

După școală și-a urmat visul, studiind la Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității de Stat din Moldova. Și, cu toate că își găsise un loc de muncă în Chișinău, la un moment dat și-a dat seama că vrea să revină acasă, în Telenești, unde se simțea cel mai bine. Acum este profesoară de limbi străine în localitate, iar în paralel predă la Școala Raională de Arte Plastice din Telenești, învățîndu-i pe copii să-și exprime emoțiile în culori.

Faptul că poate să învețe copiii o motivează să lupte și mai departe. În prezent își face studiile de masterat și visează la o expoziție proprie de pictură.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?