Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Procurorul general interimar sa transmis o cerere către Curtea Constituțională

31 oct. 2019,, 17:41   Societate
2888 0

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, solicitînd declararea neconstituționalității sintagmei ”și a persoanelor care au atins vîrsta de 18 ani, dar nu au atins vîrsta de 21 de ani, care nu au mai fost condamnate ” din art. 84, alin. (1), Cod Penal.

Articolul care conține sintagma contestată stabilește: ”Dacă o persoană este declarată vinovată de săvîrşirea a două sau mai multor infracţiuni fără să fi fost condamnată pentru vreuna din ele, instanţa de judecată, pronunţînd pedeapsa pentru fiecare infracţiune aparte, stabileşte pedeapsa definitivă pentru concurs de infracţiuni prin cumul, total sau parţial, al pedepselor aplicate, dar pe un termen nu mai mare de 25 de ani de închisoare, iar în privinţa persoanelor care nu au atins vîrsta de 18 ani și a persoanelor care au atins vîrsta de 18 ani, dar nu au atins vîrsta de 21 de ani, care nu au mai fost condamnate pe un termen nu mai mare de 12 ani şi 6 luni. În cazul în care persoana este declarată vinovată de săvîrşirea a două sau mai multor infracţiuni uşoare şi/sau mai puţin grave, pedeapsa definitivă poate fi stabilită şi prin absorbirea pedepsei mai uşoare de pedeapsa mai aspră”.

Potrivit procurorului general interimar, sintagma plafonează pedeapsa definitivă pentru aceste persoane în cazul concursului de infracțiuni la limita maximă de 12 ani și șase luni de închisoare. Autorul susține că normele penale care reglementează calcularea pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni nu sînt clare și coerente, ci mai degrabă absurde. Or, în cazul efectuării unei operațiuni de sumare a pedepselor închisoarii (cumulare totală sau parțială), valoare finală obținută este mai mică decît unitățile adunate.

Mai exact, o persoană care a săvîrșit două sau mai multe infracțiuni va avea o pedeaspă mai mică în comparație cu o persoană care a săvîrșit o singură infracțiune de gravitatea similară cu cel puțin una din infracțiunile săvîrșite de prima persoană.

Potrivit lui Dumitri Robu, Codul Penal oblige instanțele să aplice pedeapsa mai blîndă în astfel de cazuri, fapt ce prejudiciază drepturile inculaptului socialmente mai puțin periculos, creînd legal situația în care persoană vinovată de comiterea unei infracțiuni este discriminate în raport cu persoana care săvîrșește două sau mai multe infracțiuni.


Procurorul consideră că legiuitorul încurajează făptuitorii cu vîrsta cuprinsă între 18 și 21 de ani să comită concurs de infracțiuni, deoarece din punct de vedere sancționatoriu, pentru infracțiunile exceptional de grave, pedepasa pentru pluraritatea de infracțiuni va fi mai puțin gravă decît pedeapsa pentru o infracțiune unică.

Acuzatorul a solicitat Curții Constituționale să declare neconstituțională sintagma contestată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?