Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Procurorii anticorupţie nu vor mai avea voie să comunice direct cu jurnaliștii (DOC)

11 sep. 2018,, 13:51   Societate
2769 1

După ce Procuratura Anticorupţie a adoptat o nouă strategie de comunicare cu presa, mai mulţi jurnalişti susţin că această instituţie le oferă informaţiile de interes public cu ţîrîita.

Procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie (PA), Viorel Morari, a emis un ordin, pe 5 martie, curent, potrivit căruia, subalternilor li se permite, ca excepţie, să interacţioneze direct cu reprezentanţii mass-media, doar cu acordul prealabil al procurorului vizat. În celelalte cazuri comunicarea are loc exclusiv prin intermediul serviciului de presă al instituţiei.

Purtătoarea de cuvînt a PA, Anastasia Mihălceanu, a explicat că acest ordin a fost emis astfel încît procurorii să se poată ocupa nemijlocit de obligaţiile lor, iar serviciul de presă să asigure interacţiunea cu jurnaliştii.

„Lucrul procurorului nu constă în comunicare”

Potrivit ordinului semnat de Viorel Morari, comunicarea cu presa este asigurată de către Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Procuraturii Anticorupţie cu scopul de a gestiona eficient relaţiile instituţiei cu publicul şi cu jurnaliştii, dar şi pentru uniformizarea practicii de difuzare a informaţiei de interes public.


„Interacţiunea directă a procurorilor în Procuratura Anticorupţie cu reprezentanţii mijloacelor de informare în masă este admisă ca excepţie, cu acordul prealabil al procurorului vizat”, se menţionează în ordinul PA.

„Procurorii trebuie să se ocupe de altceva decît de comunicarea de presă. Totuşi, cînd presa se intersectează cu procurorii în instanţele de judecată sau dacă noi avem o cauză de interes public şi trebuie neapărat să ieşim într-o conferinţă de presă, vorbesc procurorii”, a explicat pentru Media-azi.md Anastasia Mihălceanu.

Ordinul procurorului-şef a îngreunat munca jurnaliştilor

Victor Moşneag, jurnalist de investigaţie de la Ziarul de Gardă, susţine că acest ordin a îngreunat foarte mult munca jurnaliştilor care scriu despre procese de judecată pe fapte de corupţie. „Acum, pentru un jurnalist e aproape imposibil să discute cu un procuror din Procuratura Anticorupţie, pentru că toţi fac referire la acel ordin. Ba mai mult, procurorii nu discută cu jurnaliştii nici măcar atunci cînd sînt vizaţi direct, într-un articol. Deşi purtătoarea de cuvînt a Procuraturii Anticorupţie încearcă să răspundă la solicitările jurnaliştilor, nu puţine sînt cazurile cînd nu reuşeşte, iar noi primim răspunsuri tardive la lucruri şi întrebări elementare”, a menţionat Victor Moşneag.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?