Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1107

Procuratura Generală va investiga cum ministerul Sănătății, în perioada Alei Nemerenco, a gestionat banii

23 sep. 2020,, 17:12   Societate
2529 0

În 2019, cînd ministerul Sănătății era condus de Ala Nemerenco, instituția ar fi cheltuit ineficient 81 de milioane de lei, bani prevăzuți pentru construcția unui bloc al Spitalului de Ftiziopneumologie din satul Vorniceni, raionul Strășeni.

Concluzia îi aparține Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice după ce a analizat raportul auditului asupra Ministerului Sănătății pentru anul 2019.

“Totodată, s-a constatat nefuncționalitatea SIA „Sistemul de supraveghere epidemiologică a gripei aviare și altor maladii infecțioase” (7,0 mil.lei), ceea ce a generat prejudicierea instituțiilor publice”, se mai arată în raport.

Informațiile au fost expediate către Procuratura Generală pentru autosesizare. Neregulile depistate la capitolul gestionării banilor de către ministerul condus de Ala Nemerenco nu se opresc aici. Auditul a depistat încălcări la subsidii în valoare de 10 mln lei pentru achiziționarea utilajului medical pentru Institutul Oncologic.

“Mijloacele alocate nu au realizat scopul propus și au fost imobilizate pe o perioadă nedeterminată, fiind întîrziată considerabil inițierea procedurii de achiziție publică, care în iunie curent încă nu era finalizată”, se spune în raport.


Potrivit informațiilor, alte 3,8 mln lei au fost alocate Institutului Mamei și Copilului și 2,5 mln lei - Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Banii au fost cheltuiți, dar nu au fost prezentate documente justificative.

Raportul de audit mai atrage atenția asupra subsidiilor în valoare de 1,8 mln lei alocate Policlinicii Stomatologice Republicane, care în proporție de 55% au fost utilizate în alte scopuri decît cele indicate în documente.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав