COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6916
Coronavirus stiri: 7687

Procuratura contestă modificările legislative care aduc grave atingeri principiilor constituționale

24 aug. 14:46   Societate
1249 2

Procuratura Generală își exprimă dezacordul față de modul în care Parlamentul Republicii Moldova a modificat legea procuraturii.

”Astăzi, 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorînd procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, au aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

În completarea pozițiilor noastre anterioare, Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de Ministrul Justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminînd independența procurorilor în avantajul factorului politic.

Prin urmare, Procuratura Generală va depune, în zilele imediat următoare, o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității modificărilor operate în Legea cu privire la Procuratură”, se arată într-un comunicat emis presei.

Reamintim că astăzi, deputați au votat pentru PROIECTULde lege privind modificarea Legii cu privire la Procuratură, în lectura finală.


Documentul prevede instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor Procurorului General.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărîre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărîrii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽