COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Procuratura cere pedepse mai dure în dosarul Braguţa

Procuratura cere pedepse mai dure în dosarul Braguţa

Doi foşti inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, au fost condamnaţi, pe cînd unul dintre poliţişti a fost achitat.

Vineri, prin sentinţa Judecătoriei municipiului Chişinău, sediul Ciocana, unul dintre poliţişti a fost condamnat la 4 ani închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii în cadrul MAI timp de 7 ani, iar colegul său de serviciu – la 4 ani închisoare, cu suspendare, şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii în cadrul MAI timp de 5 ani.

Patru codeținuți ai lui Andrei Brăguță au fost condamnaţi pentru vătămarea corporală medie a integrităţii corporale, comise în privinţa victimei, la cîte 5 ani închisoare fiecare, dintre care, doar unul la închisoare cu executare, în privinţa celorlalţi trei instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor pe termene de probă.


Sentinţele au fost dictate de magistraţi după ce procurorii le-au demonstrat vina. Totuşi, în condiţiile în care partea acuzării a solicitat condamnarea tuturor celor şapte inculpaţi la pedepse reale cu închisoarea, inclusiv şi pe alte capete de acuzare, cum ar fi tortura, procurorii vor insista pe aceste poziţii, cu agravarea pedepselor.

Amintim că poliţiştii au fost acuzaţi de manifestarea consimţămîntului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

De notat că, aceasta este prima sentinţă în „cazul Braguţa”, pe rolul instanţelor de judecată fiind alte două dosare, expediate de procurori, în care, în calitate de inculpaţi figurează încă 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, inculpaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, precum şi doi medici, acuzaţi de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load