X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Procuratura Anticorupție va contesta sentința de achitare a unui fost procuror general

30 mai. 13:23   Societate
4492 0

Procuratura Anticorupție (PA) va contesta sentința de achitare a fostului Procuror General, Valeriu Balan, în dosarul de depășire a atribuțiilor de serviciu, notează Noi.md.

Judecătoria Chișinău sediul Buiucani a pronunțat recent sentința în cauza penală deferită justiției de către PA ce vizează acțiunile unui fost Procuror General și a altor 6 persoane, învinuite de săvîrșirea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Cauza penală respectivă a fost pornită în ianuarie 2017 de către Procuratura Generală.

"Potrivit materialelor, inculpatul V.B., în perioada 2003-2007, deținînd funcția de Procuror General al Republicii Moldova, a depășit atribuțiile sale legale prin mai multe acțiuni ilegale legate de achiziția și reparația unei clădiri nefinalizate situată pe strada Alexandru cel Bun nr. 100 din Chișinău. În ciuda rapoartelor de expertiză care indicau probleme majore structurale și necesitatea unor investiții suplimentare considerabile, V. B. a semnat contracte de achiziție și reparații fără a urma procedurile legale și fără organizarea unei licitații publice corespunzătoare.

Acțiunile sale au inclus ignorarea prevederilor legale privind achizițiile publice și cheltuielile bugetare, și semnarea unui contract de achiziție pentru clădire la un preț supraevaluat, cauzînd un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 9,312,000 lei.


De asemenea, a determinat membrii comisiei de licitație să petreacă licitații publice în lipsa documentației necesare, rezultînd în atribuirea contractelor de reconstrucție către o companie de construcții și alte cheltuieli nejustificate. Aceste acțiuni au dus la un cost total de reconstrucție mult mai mare decît cel planificat inițial, înregistrînd un prejudiciu suplimentar și reprezentînd o gravă încălcare a atribuțiilor sale oficiale.

În cumul, prin acțiunile sale ilegale, V. B. și celelalte persoane antrenate în comiterea infracțiunii, au prejudiciat bugetul de stat care este gestionat de Ministerul Finanțelor cu suma de 24,103,600 lei", precizează Procuratura Generală.

Urmărirea penală a durat un an și 3 luni, iar judecarea cauzei 6 ani, inculpații nerecunoscîndu-și vina de comiterea faptei.

"Astfel, prin sentință din 27 mai 2024, instanța a recunoscut vinovat unul dintre inculpați în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu (335 alin.1) din Codul penal), însă acesta a fost liberat de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripție, ceilalți 6 au fost achitați din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, fiind anulate și sechestrele aplicate".

Acuzatorii de stat apreciază sentința ca fiind ilegală și neîntemeiată, aceasta urmînd a fi contestată cu apel, la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că Valeriu Balaban a venit cu o reacție după ce a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit lui, dosarul ar fi fost fabricat la comandă în perioada statului capturat.

1
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?