X 

Proces penal încetat în privința unui fost ministru al Economiei învinuit de fals în acte

6 sep. 12:06   Societate
2210 1

Procurorii au contestat decizia primei instanțe în dosarul inițiat pe numele ex-viceministrului Economiei și director Moldtelecom, Vitalie Iurcu, învinuit de fals în acte. Asta, după ce la nici o lună de cînd a ajuns pe masa judecătorilor, procesul penal a fost încetat, iar în privința lui Iurcu nu a fost dispusă nicio măsură de reprimare.

Pe 14 iunie curent, Vitalie Iurcu a fost deferit justiției. Conform acuzatorilor, acesta ar fi introdus intenționat în declarațiile sale de avere și interese personale date false privind deținerea unor conturi bancare inexistente și dobîndirea unor mijloace financiare din înstrăinarea unor imobile care nu au avut loc în realitate.

Totodată, acesta nu a introdus în aceste declarații, mai multe bunuri imobile, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

În instanță, apărătorul lui Vitalie Iurcu a prezentat o cerere a clientului său, care a solicitat examinarea cauzei penale în lipsa sa. Totodată, Iurcu și-a recunoscut integral faptele imputate și nu a considerat oportun ca acestea să fie dovedite într-un proces public.

Procurorul Ion Şlicari a menționat că cererea înaintată este una neîntemeiată, deoarece „scopul remiterii cauzei penale în instanță a fost anume examinarea în ședință publică cu asigurarea tuturor garanțiilor la un proces echitabil, în vederea stabilirii culpabilității inculpatului ca rezultat al efectuării unei urmăriri penale obiective, complete și sub toate aspectele în care au fost administrate și colectate suficiente probe care indică la faptul că infracțiunile săvîrșite întrunesc elementele infracțiunii și acesta este vinovat de comiterea faptelor prejudiciabile.


La două săptămîni de la prima ședință, și anume pe 28 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus încetarea procesului penal intentat pe numele fostului vicepriministru al Economiei, Vitalie Iurcu, bazîndu-și soluția pe expirarea prescripţiei de tragere la răspundere penală.

Învinuitul a recunoscut faptele comise, însă le-a calificat ca acțiuni comise din eroare. Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 20.000 la 30.000 lei sau închisoare de pînă la un an în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

0
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?