X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Procedura de autorizare a lucrărilor de curățare a copacilor va fi simplificată

15 sep. 2022,, 16:59   Societate
1182 0

Inițiativa legislativă care vizează facilitarea procesului de gestionare a terenurilor acoperite cu vegetație forestieră a fost aprobată de Parlament în prima lectură.

Prevederile proiectului presupun modificarea mecanismului de autorizare a recoltării masei lemnoase pe terenurile fondului forestier și din afara acestuia. Sînt prevăzute categoriile exacte de terenuri cu vegetație forestieră pe care pot fi efectuate lucrări silvo-tehnice prin autorizare, precum și tipurile de tratamente silvice care sunt autorizate.

Se propune introducerea unor noțiuni noi precum vegetație forestieră, autorizație pentru tăieri a vegetației forestiere, dar și act de cercetare fitosanitară a arborilor, document care se va anexa obligatoriu la setul de acte pentru autorizare. Printre prevederile proiectului se regăsește și instituirea notificării ca procedură simplificată de autorizare a lucrărilor de tratament silvic și de întreținere a vegetației forestiere din spațiile verzi. Notificarea privind recoltarea masei lemnoase se va depune la Agenția de Mediu și va permite solicitanților de a desfășura activitățile preconizate din momentul în care Agenția a emis înștiințarea de recepționare.

”Mergem în întîmpinarea administrației publice locale. Planificăm ca în toamna anului curent să punem la dispoziția autorităților locale toate instrumentele necesare care să le permită să gestioneze mai simplu spațiile verzi”, a menționat vicepreședinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, Ina Coșeru, care este unul dintre autorii inițiativei legislative.

”Primarii nu vor mai bate drumuri pentru a obține autorizație la efectuarea lucrărilor de igienizare, de defrișare a arborilor uscați, căzuți sau doborîți de situațiile excepționale. Este un element de descentralizare administrativă”, a spus președinta Comisiei administrație publică, Larisa Voloh.


Proiectul urmează a fi aprobat în cea de-a doua lectură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?