COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Problemele din sistemul educației, discutate de Popovici și Chicu la o ședință de lucru

Problemele din sistemul educației, discutate de Popovici și Chicu la o ședință de lucru

Ministerul Educației s-a întrunit în ședința extinsă a Colegiului. La întrunire a participat și premierul Ion Chicu. Ministrul Educației, Corneliu Popovici, a trecut în revistă cele mai importante reușite în domeniul educațiional, dar a prezentat, de asemenea, și nereușitele și lacunele din sistem.

Lipsa numărului de studenți în învățămîntul superior, existența mai multor universități și puterea excesivă a rectorilor, printre cele mai importante enumerate, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

"Referindu-mă la învățămîntul preșcolar, a fost pus în aplicare mecanismului de finanțare, care este arhi-important pentru țara noastră. A fost elaborată măsura de finanțare", a declarat Popovici.


Printre celelalte măsuri pe care le-a realizat Guvernul în anul 2019 a fost elaborarea unei formule pentru clasa I-IV, care ulterior urmează a fi aprobată, apoi încercată în 2-3 raioane în 2021.

Totodată, atît în domeniul educației primare, secundare, profesional-tehnice, superioare au fost elaborate un șir de politici și proiecte de lege în vederea îmbunătățirii calității educației. Printre acestea se numără 19 proiecte de ghiduri, elaborarea documentelor de politici, aprobarea Regulamentului de recunoaștere, echivalare a actelor de studii.

Totodată, aprobarea Regulamentului educației nonformale și informale, ce a fost pilotat în patru instituții de învățămînt, „acestea și-au făcut efectul”, în opinia ministrului Corneliu Popovici.

Printre probleme identificate de către Corneliu Popovici în domeniul educațional sînt aprovizionarea defectuoasă a școlilor cu manualele necesare; vulnerabilitatea profesorilor, lipsa de concordanță dintre Minister și Direcțiile raionale; existența mai multor universități decît studenți și existența unui dezechilibru al puterii a rectorilor, care prelungesc nejustificat mandatele de rectori.

Pentru ameliorarea acestor situații s-a propus îmbunătățirea cadrului normativ.

În același timp, s-au menționat rezultate în domeniul teatral- concertistic, instituțiile fiind reorganizate, conservarea patrimoniului cultural și renovarea monumentelor precum Muzeul Național și Sala cu Orgă. De asemenea, în 2019 a fost început documentarea și inventarierea monumentelor arheologice, elaborarea proiectului Twinning pentru păstrarea și protecția acestuia, precum și promovarea a trei dosare la UNESCO, printre care se numără și arta cămășii cu altiță.

De asemenea, Popovici a precizat că au fost elaborate o serie de acte normative, documente de politici pentru a asigura pacea interetnică, iar în acest sens vor fi deschise clase cu predare în limba română în UTA Gagauzia.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load