AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 910
Criza energetică stiri: 734

Probleme cu certificatele COVID moldovenești în UE: Precizări oficiale

21 oct. 2021,, 21:33   Societate
6699 1

Mai mulți moldoveni care se află în țări precum Olanda, Germania și Franța susțin că certificatele COVID-19 din Republica Moldova nu sînt recunoscute, deși autoritățile au anunțat că din data de 15 octombrie noul format al certificatelor va fi valabil și în țările europene.

Moldovenii se plîng că sînt nevoiți să scoată din buzunar bani pentru teste, deși sînt imunizați, transmite Noi.md. cu referire la Știri.md.

Contactată pentru o explicație în acest sens, Ninel Revenco, coordonator al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ne-a spus că unii moldoveni sînt nevoiți să facă teste întrucît serul cu care s-au vaccinat nu este aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

"De fiecare dată rog ca cei care pleacă în Uniunea Europeană să vadă ce vaccinuri sînt acceptate. În caz că este vaccinul Sputnik V, Sinovac sau Sinopharm, UE nu le primește din motiv că nu sînt aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Ei aprobă doar vaccinurile AstraZeneca, Pfizer, Moderna sau J&J", a explicat Ninel Revenco.

Începînd cu 15 octombrie 2021, cetățenii pot descărca online Certificatul COVID-19, care include certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md.


Modelul acestuia a fost aprobat vineri, 8 octombrie, în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, și va fi emis prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de evidență al vaccinării împotriva COVID-19”, în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare.

Certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță, pe perioada pandemiei COVID-19.

Documentul poate fi descărcat gratuit și e disponibil în limbile de stat/engleză.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав