TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Problema generației ascunse sub ruinele Stadionului Republican, în atenția municipalității

La inițiativa primăriei orașului Cișinău, pe 22 mai a fost organizată o ședință de lucru cu agenda ”Copiii în situații de stradă în municipiul Chișinău, provocări, probleme și soluții. ” moderată fiind de viceprimaul Angela Cutasevici.

La ședință au participat reprezentanți de la MAI, Direcția de poliție, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Serviciul de asistență socială, Centrul național de prevenire a abuzului copiilor, Centrul comunitar de sănătate mentală. La fel au fost invitați reprezentanții ong-urilor care s-au implicat în diverse proiecte și au încercat să soluționeze problema acestor tineri.

În cadrul ședinței s-a discutat despre drepturile copilului, problemele copiilor din grupa de risc și vagabondajul stradal. La fel s-a pus în discuție reactualizarea managementului de caz cu evaluarea anchetei fiecărui copil, pentru a găsi soluții studiind fiecare caz în parte.

Îndeosebi s-a analizat cazul celor 25 de tineri de la Stadionul Republican, patru dintre care sînt minori. Toți membrii grupului sînt dependenți de substanțe narcotice, ocupația lor de bază fiind cerșitul, furtul iar în cazul fetelor și prostituția.

Șeful poliției municipale, colonelul Lilian Luca în discursul său a spus că este la curent cu ce se întîmplă la stadionul republican și că poliția îi monitorizează pe tineri. Acesta a recunoscut că legislația RM are cîteva lacune care îl împiedică să acționeze în mod eficient în cazul dat. În zilele următoare se va face un demers către organele de resort pentru inițierea unor modificărilor legislative. La fel și alte agenții au susținut modificarea cadrului legal pentru a o obține rezultate mai semnificative în salvarea acestor copii, inclusiv tratamentul dependenței de droguri, de care suferă toți membrii acelui grup.


S-au dat cu părerile și membrii organizațiilor neguvernamentale, împărțindu-se cu metodele sale , dificultățile întîmpinate, succesele obținute.

Reprezentantul Centrului comunitar de sănătate mintală, Arcadie Astrahan, a explicat că primul pas care este necesar de făcut pentru soluționarea problemei date este izolarea și separarea copiilor, și tratamentul medical atît de patologiile purtate, cît și de dependență față de droguri, care poate fi executată doar în instituții speciale sub supravegherea medicilor și psihologului.

Viceprimarul Angela Cutasevici și-a luat angajamentul de a trimite demersurile corespunzătoare către MAI și Ministerul Sănătății și Protecției Sociale pentru formarea unui centru de plasament modern, dotat și securizat care să poată răspunde cerințelor date. La fel se vor căuta surse pentru dotarea și menținerea lui. Reprezentanții ong-urilor prezenți au promis implicare îin măsura posibilităților, inclusiv în atragere de sponsori și beneficiari în acest proiect.

Este îmbucurător faptul că s-au pornit lucrurile, sperăm să fie cu Doamne ajută și una este clar : acești copii nu sînt doar copiii părinților săi, sau ai preturii sau a municipiului, sînt cetățeni ai republicii Moldova, sînt copiii statului și este necesară implicarea și soluționarea acestei probleme.

Reamintim că despre problema tinerilor de la Stadionul Republican, Noi.md a scris în urma unei sesizări primite de la președintelui fundației „Ecodava”, Igor Sîrbu. De menționat că, pe tot parcursul activității sale, Federația Voievod a inițiat mai multe proiecte sociale întru susținerea oamenilor fără de adăpost și a minorilor din familii vulnerabile. În 2015 împreună cu organizația YMCA Moldova au inițiat proiectul " Un prînz cald , o vorbă caldă " în cadrul căruia a fost studiat fenomenul cu minorii fără de adăpost de la hotelul Național, care pe timp de iarnă au fost alimentați cu mîncare fierbinte. Cîțiva tineri au fost aduși în ordine și incluși în familii. La fel au fost reținute cîteva grupări care exploatau minorii pentru cerșit.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load