X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Problema aprovizionării cu apă a raionului Glodeni, examinată la Guvern

13 aug. 2020,, 07:40   Societate
2485 0

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina problema aprovizionării cu apă a raionului Glodeni. La ședință au participat responsabili ai MADRM, ADR Nord, dar și președintele raionului și primarul orașului care au sesizat premierul, în cadrul vizitei sale recente la Glodeni, despre dificultățile pe care le confruntă din această cauză.

Orașul Glodeni este asigurat cu apă și sisteme de canalizare prin intermediul Fabricii de Zahăr, de la care autoritățile locale procură apa pentru aprovizionarea gospodăriilor. În prezent, Fabrica de Zahăr nu funcţionează, fiind în procedură de insolvență, la fel ca și staţia de epurare a apelor uzate care, de asemenea, aparține Fabricii.

Autoritățile locale au accentuat necesitatea de a identifica mijloace financiare pentru construcția unei noi stații de epurare a apelor reziduale în apropierea satului Hîjdeni, dat fiind faptul că bazinele de acumulare din preajmă deja sînt pline. Ion Chicu a menționat că problema aprovizionării cu apă a raionului Glodeni trebuie soluționată urgent și eficient, în special pe timp de secetă, cînd acesta este un subiect de importanță vitală, ce vizează atît consumatorii pentru a beneficia de apă calitativă, cît și asigurarea necesităților de irigare.

În acest scop, Guvernul intenționează să implementeze un proiect transfrontalier, comun cu partea romînă, care prevede interconectarea rețelelor de alimentare cu apă a localităților din raioanele Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni la rețelele Apă Vital Iași. De asemenea, este în proces de implementare proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca rîului Prut, raionul Glodeni. Etapa I” - comunele Cuhnești și Balatina.

Premierul a analizat progresul în realizarea proiectului care prevede construcția unei stații de captare/pompare, o stație de tratare a apelor, rețelelor dintre stații cu o lungime de 9,4 km, dar și construcția apeductelor de la stația de tratare la satele Cuhnești, Balatina, Tomeștii Noi cu o lungime de cca 11 km, ș.a.


Pentru realizarea proiectului au fost aprobate 40 milioane de lei, însă implementarea acestuia a tărăgănat din cauza problemelor apărute în procesul de licitații. În prezent, Agenția de Dezvoltare Nord a anunțat licitație repetată, fiind recepționate 6 oferte care sînt în proces de evaluare. Prim-ministrul a cerut mobilizarea tuturor responsabililor pentru deblocarea implementării proiectului și revizuirea cadrului normativ privind contestarea nefondată a rezultatelor licitațiilor de către operatorii economici. De asemenea, a solicitat implicarea specialiștilor de la Ministerul Justiției privind soluționarea problemelor legate de insolvabilitatea Fabricii de Zahăr din orașul Glodeni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?