X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Principalul sfat pentru consumatori pentru a-și proteja drepturile

13 sep. 2021,, 11:30   Societate
2377 0

Principalul sfat pentru consumatori pentru a-și proteja drepturile într-o posibilă dispută cu vînzătorul este să păstreze cecul produsului achiziționat sau al serviciului pentru care a plătit.

Despre acest lucru a declarat Mariana Melnic, specialist principal privind protecția drepturilor consumatorilor al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalului NTV-Moldova, transmite Noi.md.

"Principalul sfat pentru consumatori este să păstreze bonul de plată, care este dovada faptului că consumatorul și agentul economic se află într-un fel de relație monetară și materială. În bonul de plată se conține toată informația, Codul fiscal al agentului economic, adresa, care poate servi drept bază pentru procedurile judiciare", a spus ea.

Specialistul principal în protecția consumatorilor al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a subliniat că consumatorul ar trebui să știe că are dreptul să facă schimb, să-și restituie banii sau la reparație.

Ea a menționat că, în ultimii ani, consumatorii din Moldova au devenit mai înțelepți și mai exigenți, se adresează la avocați, solicită ajutorul specialiștilor Agenției pentru Protecția Consumatorilor, iar după consultarea acestora, oamenii știu cum să se comporte, cum să scrie corect o plîngere.


"Dar, pe de altă parte, și agenții economici au avocați, iar noi ne judecăm cu ei. Rezultatele sînt diferite", a spus Mariana Melnic.

Potrivit acesteia, în general, de la începutul anului pînă în septembrie, consumatorii au scris de cele mai multe ori plîngeri pe serviciile de microfinanțare.

"Avem 54 de plîngeri în acest sens de la începutul anului. Consumatorii se adresează la noi cu solicitarea de a examina contractul la prezența unor condiții ilegale în contract. Acesta este un subiect dureros, de care consumatorii suferă foarte mult, plângîndu-se de creșterea ratei dobînzii la împrumuturi. Există multe plîngeri privind serviciile comunale - 18 bucăți. Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței este punctul național de contact pentru protecția consumatorilor. În continuare, reclamațiile sînt direcționate către primării, ANRE, ANRCETI și altor autorități competente, în funcție de subiectul reclamației. Există un număr foarte mare de reclamații cu privire la indicarea în factură a unor cuburi suplimentare de apă, pe lîngă cele înregistrate de contorul individual. Au existat cazuri în care s-a făcut recalculare, după compararea datelor tuturor contoarelor. Reclamațiile privind serviciile de telefonie sînt redirecționate către ANRCETI", a menționat specialistul șef în Protecția Drepturilor Consumatorilor din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Ea a menționat că, de asemenea, consumatorii se plîng adesea pe bunurile industriale procurate de calitate scăzută, aparatele de uz casnic, calculatoare, telefoane mobile, se plîng pe calitatea obiectelor din aur cumpărate, a materialelor de construcție, a încălțămintei, îmbrăcămintei.
"Cel mai lung proces pe care l-am avut a durat aproximativ 3 ani. Agenția oferă agentului economic posibilitatea de a rezolva problema consumatorului pe cale amiabilă. Trebuie menționat faptul că în ultimii trei ani, astfel, fără participarea agenției, au fost rezolvate problemele în 580 de cazuri", a spus Mariana Melnic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?