X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Primul pod cu patru benzi între România și R. Moldova

21 dec. 2022,, 13:15   Societate
4658 0

Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE), program de finanțare al UE în domeniile transporturilor, digitalului și energiei, a aprobat o finanțare de 16,5 milioane de euro pentru construirea unui pod peste Prut, la Ungheni.

Acesta va fi primul pod cu 4 benzi dintre România și R. Moldova, potrivit secretarului de stat al Ministerului Transporturilor al României, Ionel Scrioșteanu.

Proiectul podului peste Prut de la Ungheni are o valoare totală de 33 de milioane de euro și o durată de realizare de 43 de luni. Licitația pentru proiectare și execuție ar urma să fie lansată la începutul anului viitor. Acordul de Mediu a fost emis în noiembrie, iar Guvernul de la București urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici, potrivit lui Ionel Scrioșteanu.

„Podul Ungheni reprezintă o necesitate atît pentru România, cît și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova)”, a anunțat pe rețelele de socializare secretarul de stat al Ministerului Transporturilor al României.


Principalele caracteristici prevăzute, potrivit oficialului român, sunt:

261,20 m lungime pod nou peste Prut

13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

8 m lățime parte carosabilă

1 km lungime traseu

4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spații închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.

Podul face parte din proiectul Autostrăzii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei, a mai precizat secretarul de stat al Ministerului Transporturilor al României, Ionel Scrioșteanu.

9
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?