Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

„Primul muzeu al corupției în aer liber”: Acuzații grave privind construcția drumului Leova-Bumbăta

21 mai. 12:35   Societate
2761 0

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a lansat acuzații privind construcția drumului Leova-Bumbăta, sugerînd că acesta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4, anunță Noi.md

Bujoreanu a cerut ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și președintelui Maia Sandu să facă publice contractele de execuție, inclusiv devizele de cheltuieli, pentru a clarifica situația. „Spînu a făcut publice documentele, însă ce vreți este acolo numai nu devizele de cheltuieli,” a spus primarul.

El a adăugat că Centrul Național Anticorupție (CNA) a realizat o expertiză a contractelor, dezvăluind costuri supraestimate cuprinse între 3 și 4 milioane de euro.

Bujoreanu a solicitat încă o dată ministrului Spînu să publice devizele de cheltuieli pentru a clarifica aceste discrepanțe.


„Dacă este adevărat că există o expertiză, aceasta ar fi stat la baza pornirii urmăririi penale împotriva șefului Administrației de Stat a Drumurilor. Crede cineva că un șef de întreprindere semnează un contract de 262 milioane de lei fără să cunoască ministrul? Nu este așa. Mai mult, lucrările au început în iulie, dar contractul a fost semnat în septembrie. Ce companie începe lucrările în avans fără să aibă certitudinea că va fi selectată? Ulterior, în luna februarie, Spînu pleacă la președinție. Aici sînt foarte multe semne de întrebare. Eu sînt martor în acel dosar,” a punctat Bujoreanu.

Construcţia drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Iniţial, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 250 milioane de lei. După o perioadă, costurile au mai crescut cu 30 de milioane de lei.

Noi.md amiintește că, în decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală de "abuz în serviciu", în care sînt vizați factori de decizie de la "Administrația de Stat a Drumurilor".

Dosarul se referă la verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta. Iar în februarie 2024 au fost efectuate mai multe percheziţii în birourile angajaţilor instituţiei stat şi a companiei care efectuaează lucrările.

Procuratura nu a prezentat deocamdată rezultatele anchetei.

13
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?