Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Primul magistrat condamnat pentru îmbogățire ilicită se declară nevinovat

3 sep. 2021,, 14:00   Societate
2187

Judecătorul Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat pentru fals în acte publice și îmbogățire ilicită, se declară, în continuare, nevinovat și spune că va contesta sentința pronunțată astăzi de Judecătoria Anenii Noi, cu sediul la Varnița. Mai mult, Melniciuc spune ferm că toată averea pe care o deține a obținut-o legal.

„Cînd iese sentința motivată, o contest. Eu consider că sînt nevinovat și sentința de condamnare a mea este neîntemeiată”, a declarat Oleg Melniciuc pentru TV8, care l-a surprins astăzi la muncă, pe coridoarele Judecătoriei Ciocana.

Judecătorul spune că nu vede nicio problemă în faptul că s-a aflat la lucru și a examinat dosare atîta timp cît dosarul său se afla pe masa magistraților.

„Eu pe acest temei nu am avut nicio recuzare, cu atît mai mult că majoritatea hotărîrilor pronunțate de mine au fost menținute de Curtea de Apel și de Curtea Supremă de Justiție”, a menționat magistratul Oleg Melniciuc.

Oleg Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă la Judecătoria Anenii Noi, sediul Varnița, de magistrata Aurelia Pleșca. Asta deși procurorii au cerut 10 ani de închisoare. Sentința a fost luată în lipsa lui Melniciuc, a avocaților acestuia și procuorului și va intra în vigoare în momentul în care decizia va fi definitivă.


Pronunțarea sentinței în cazul lui Oleg Melniciuc a fost amînată de mai multe ori în ultimele aproximativ două luni, după ce judecătoarea s-a îmbolnăvit.

Dosarul lui Melniciuc a fost trimis în instanță în 2018. După ridicarea și studierea a sute de documente și interogarea mai multor martori, procurorii au stabilit că, în anii 2013-2017, cînd a deținut funcția de judecător și președinte interimar al Judecătoriei Rîșcani, mun. Chișinău, Oleg Melniciuc a inclus în declarațiile de avere date eronate. De asemenea, ar fi comis infracțiunea de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a bunurilor, a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele dobîndite.

Procurorii anticorupție au calculat că în anii 2014 – 2016 familia magistratului a obținut venituri de 1 444 958 lei şi a efectuat cheltuieli de 2 085 101 lei. Acest fapt indică asupra unei diferențe substanțiale dintre averea dobîndită şi veniturile obținute. În categoria ”venituri” procurorii au inclus și cele peste 600 000 lei declarate ca donație. Procurorii le-au numit ”donații suspecte”.

Unele dintre aceste donații provin de la mama și socrul magistratului. Mama i-ar fi donat în anii 2014 și 2015, așa cum se arată în declarațiile de avere, cîte 150 de mii de lei. Oleg Melniciuc le-a explicat prin faptul că banii au fost obținuți legal din locațiunea unor spații pe care mama sa le deține în municipiul Chișinău. Cît privește alte 3 mii de euro donați de socrul său, judecătorul a spus că acesta muncește de mai mult timp peste hotare și și-a putut permite să facă fiicei o astfel de donație.

În prezent, mai multe bunuri ale familiei se află sub sechestru: un autoturism Mercedes, ce aparținea soției magistratului, și mai multe sume de bani, ridicate în cadrul perchezițiilor pe care procurorii le-au făcut în biroul și la domiciliul judecătorului în luna iulie 2017.

Atît la audierile de la Procuratura Anticorupție, cît și în declarațiile pentru presă făcute atunci cînd a fost reținut, Oleg Melniciuc nu și-a recunoscut vina.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав