Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Primarii se plîng că bugetele locale s-au redus simțitor

2 feb. 2023,, 09:45   Societate
1999 0

Totul ar fi perfect, dacă bugetele locale ar fi mai bogate. E firul roșu al întrunirii de la Palatul Republicii, prilejuită de Ziua Autonomiei Locale.

Edilii spun că sărăcia din primării s-a acutizat și mai mult de cînd Guvernul a decis majorarea salariilor bugetarilor cu 1300 de lei, transmite tv8.md.

Ei sînt de acord că oamenii care muncesc la stat au nevoie de un salariu mai mare, doar că acest lucru ar trebui să și-l asume Guvernul. La rîndul său, prim-ministra promite că Guvernul va încerca să găsească soluții.

Deși evenimentul de ieri a arătat ca o sărbătoare, primarii au venit cu multe probleme în cîrcă. Toate sînt prioritare, dar nu pot fi rezolvate din cauza lipsei de bani în bugetele locale. Of-ul cel mai comun în prezent al multor primari este majorarea salariilor pentru bugetari cu 1300 de lei. Decizia a fost luată de guvern, dar trebuie aplicată de autoritățile locale.

„Problema este că plata este pusă pe umerii administrației publice locale, adică din bugetul local - din surse proprii. Este neplăcut pentru noi, deoarece noi trebuie din banii adunați local să achităm aceste salarii. Pentru primăria orașului Fălești această majorare în ansamblu este de un milion și jumătate de lei. La moment noi planificăm acești bani, dar nu știm cum vor fi adunate sursele în buget pe parcursul anului”, a declarat primarul orașului Fălești, Alexandru Severin.


„Asta înseamnă, totuși, că salariile respective nu le mărește Guvernul, dar administrația publică locală. Ceea ce în esență nu este competența noastră. Trebuie să revedem unele aspecte de repartizare a banilor publici, de exemplu TVA-ul, pentru că nu putem noi, mai ales primarii de oraș și municipiu, tot grosul să ți-l ia centrul, iar noi să rămînem cu taxa și impozite pe pisici sau imobile care demult nu s-au scumpit și așa mai departe”, a adăugat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru.

Astfel, dincolo de laude și mulțumirile specifice acestui gen de întruniri, de la tribuna au răsunat solicitări.

Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova propune schimbarea formulei de calcul a transferurilor cu destinație generală, astfel ca suma alocată de Guvern să fie ajustată la rata inflației. O altă solicitare a primarilor este să fie revizuite unele scutiri și taxe locale, dar și ca primăriile din țară să poată incasa cote din impozitul pe venit, plătit de persoanele juridice.

„Ne dorim ca autoritățile centrale să ne audă mai mult problemele cu care ne confruntăm noi, autoritățile publice locale. Noi tindem la cea autonomie locală, la descentralizarea și consolidarea autonomiei locale, la descentralizarea financiară și administrativă”, a menționat președinta CALM, Tatiana Badan.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?